A lengyel miniszterelnök-helyettes reméli, hogy a Brexit miatt nem megy több lengyel Angliába dolgozni

POLITIKA
2016 szeptember 01., 20:17
comments 47

Egy tökéletes világ, ahol a munkaerő nem azért marad otthon, mert ott jók a körülmények, hanem azért, mert nem mehet máshova. Annyiszor bejött már ez a taktika.

Mateusz Morawiecki éppen Angliában tárgyal, ott beszélt arról, hogy kormánya ambivalens a munkaerős szabad áramlásával kapcsolatban. Egyfelől ha a britek hozzáférést akarnak az uniós piachoz, akkor nem zárkózhatna be, másrészt viszont örülne, ha a lengyelek már nem mennének többen külföldre dolgozni, mert otthon is szükség van rájuk.

Morawiecki mást mond, mint a nagy eu-s országok vezetői, akik szerint ha Anglia be akarja zárni munkaerőpiacát az uniós állampolgárok előtt, akkor nem részesülhet az EU szabad piacának gazdasági előnyeiből. A lengyel miniszterelnök-helyettes szerint ez nem ilyen fekete-fehér, az angolok bevezethetnének bizonyos korlátozásokat, és mégis a közös piac tagjai maradhatnának.

Morawiecki tényleg nagyon szeretné, ha a most Angliában dolgozó 1 millió lengyel hazatérne, és nem mennének ki többen, a kérdés csak az, hogy a kivándorolt lengyelek is haza akarnak-e térni, ami már nem olyan egyértelmű.

Azért arról is beszélt, hogy Brexit ide vagy oda, a már Angliában letelepedett lengyelektől nem vehetik el a maradás jogát, az ő státuszukban nem okozhat változást a britek kilépése az Európai Unióból.

(BuzzFeed)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.