Donald Trump bejelentette, hogy mexikói pénzből építene kerítést a határra

külföld
2016 szeptember 01., 05:35
comments 74

Ahhoz képest, hogy a republikánusok elnökjelöltje kedden, a mexikói elnökkel tartott sajtótájékoztatón már-már teljesen becsicskult, pár órával később hazai pályán, az arizonai Phoenixben újra a legkeményebb hangon beszélt az illegális bevándorlásról.Enrique Pena Nieto mexikói elnök és Donald Trump - Fotó: AFP/Daniel Cardenas / Anadolu Agency

Donald Trump azt ígérte, ha novemberben megválasztják, mindenkit kitoloncolnak az Egyesült Államokból, aki illegálisan ment oda. Az elnökjelölt szerint 11 millióan tartózkodhatnak papírok nélkül az országban, akik ellen fel kell lépni. Igaz egy héttel korábban még arról beszélt, sokan közülük rendes emberek, akik sokat tettek az amerikai társadalomért.Trump beszdet tart Phoenixben - Fotó: AFP/David Cruz

A tervei szerint mindenkit visszaküldenének, ahonnan jött, és csak akkor kaphatnának tartózkodási engedélyt, ha azt otthonról újra igényelnék. „Azt üzenjük a világnak, hogy senki sem szerezhet tartózkodási engedélyt vagy állampolgárságot az Egyesült Államokban, aki illegálisan jött be az országba”- jelentette ki. A tervei szerint a kérelemnek lenne egy ideológiai része is, ahol az amerikai hatóságok rákérdeznénak, hogyan állnak a bevándorolni akarók a becsületgyilkosságokhoz, tisztelik-e a nőket, a melegeket és a kisebbségeket, valamit mit gondolnak a radikális iszlámról. Fotó: AFP/Ralph Freso/Getty ImagesTrump azt ígérte, a mexikói határra tervezett bevándorló-elhárító kerítést 100 százalékban Mexikó fogja fizetni. Hozzátette, hogy ők még ezt nem tudják, de a mexikóiak állják majd a költségeket. Ez már csak azért is érdekes, mert ezt pár órával korábban akár közölhette volna Enrique Pena Nieto, de a közösen tartott sajtótájékoztatójukon Trump még azt mondta, erről nem volt szó.

Csakhogy Pena Nieto elnök később a Twitteren azt írta, már a beszélgetésük elején közölte Trumppal, hogy nem fognak fizetni a falért. (Reuters/BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.