Pénzégetés Tokajban: Valóságos szellem-élménypark épült Sárazsadánynál

POLITIKA
2016 szeptember 01., 05:17
comments 233

"A fejlesztések megvalósulásával a Tokaj-hegyaljai térség még inkább turisztikai célponttá válik, hisz az infrastrukturális fejlesztések, az új látványosságok, új programok várhatóan nagy tömegeket vonzanak majd."

A közleményt, amiből az idézet való, még a tavaly szeptemberi Mádi Furmint Ünnep után adta ki a Tokaj-hegyaljai Történelmi Borvidék településeinek Konzorciuma, és egy 2,3 milliárd forintos uniós keretösszegből megvalósult beruházás-sorozatról szól. A turisztikai fejlesztés 27 helyi település turisztikai életének felvirágoztatására finanszírozott meg az uniós pénzeket elosztó Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. (SZPI).

Épült a térségben "interaktív tér", ökoturisztikai park és tanösvény, sőt attrakciós sétány is, de

az egész tokaji megafejlesztés dísze lehetne az az élménypark, ami történetesen a 240-es lélekszámú Sárazsadány határában valósult meg.

Egy földből épített cross-kerékpár pálya, plusz KRESZ-pálya, ügyességi drótkötélpálya és mozgáskorlátozottak számára is használható játszótér "vonzza" az átadás óta a turistákat. Ide:

A múlt heti tiszafüredi pénzégető-riportunk után felbátorodott olvasónk, a településen gyakran megforduló Gyula számolt be arról, hogy az év elején átadott "kalandpark" már most olyan látványt nyújt, mint egy szellemtanya, amit évtizedek óta élő ember nem használt. Nem nagyon van ugyanis, aki használja.

"Gondolva azokra a mozgékonyabb gyerekekre és felnőttebb korosztályra, akik kedvelik az izgalmasabb szabadidős programokat, kialakításra került egy földből épített kerékpáros cross pálya, mely a BMX-es és Mountain bike-os kihasználásra is alkalmas. A településen található egy magaslati fejlesztőpark, mely egy gyakorlatilag 6-tól 70 éves korig használható és minden igényt kielégítő kalandpark, melyet egész évben használhatnak az idelátogatók" - ezzel a szöveggel adja el a szabadidős-, oktatási-, turisztikai és közlekedési "központot" honlapján az SZPI.

A munka tavaly szeptembertől októberig tartott és 35 millió forinba került a Széchenyi Programiroda Nonprofit szerint. Plusz Áfa. A kivitelező a nyíregyházi FOUR-ROAD Építő és Szolgáltató Kft. volt, amit az önkormányzat választott ki. Tételek:

  • Kerékpáros crossz pálya kivitelezése 5 000 000,- Ft+Áfa
  • Magaslati fejlesztőpark kivitelezése: 14 755 000,- Ft.+Áfa
  • Ügyességi kerékpáros tanpálya kivitelezése: 11 929 604,- Ft+Áfa
  • Mozgáskorlátozottak számára is elérhető képességfejlesztő játszópark kivitelezése 4 200 000,- Ft+Áfa

Sárazsadány korábban sokat szerepelt politikai hírekben, az Orbán-családhoz kapcsolódó legendás tokaji birtokok miatt. A faluban ennél komolyabb probléma a mélyszegénység, az elöregedés és a 23 százalékos munkanélküliség. Ettől még lehetne érdemes idegenforgalmi attrakciókat idetelepíteni, de így láthatóan nem.

A szegélyező útszakasz katasztrofális állapotban van, semmilyen infrastruktúra, se WC, se egy állóbüfé nincs a "komplexum" közelében. Aki hasonló élményre vágyik, mint amit a családi élményparkban megkaphat, valószínűleg jobban jár, ha a 20 kilométerre lévő Sátoraljaújhelyen, a megyei kalandparkban próbál szerencsét.

Az ügyességi drótkötélpálya a tábla szerint személyzet nélkül nem használható (különben bírság jár), személyzet viszont nincs. Gyula arról számolt be, hogy amíg pünkösd idején egy órára megálltak az élményparknál, senki üzemeltető személyzetet nem láttak. Két jelentkező is lett volna a magaslati játékra, de üzemeltető hiányában mindketten továbbálltak. Másnap sem láttak senkit, aki felügyelné a parkot.

Hétfőn rákérdeztünk az üzemeltetéssel megbízott önkormányzatnál, hogy milyen formában üzemeltetik a létesítményt, mibe fáj ez nekik, és mennyien vették igénybe nyitás óta a parkot. Telefonon is kerestük Palcsó Mihály polgármester irodáját, de még két nappal később is azt mondták, hogy nem tudnak válaszolni, mert túl sok most a munka.

Azt se tudtuk meg, keletkezett-e legalább munkahely a projekt nyomán, bár ha egy parkőrre nem futotta, vérmes reményeink nem lehetnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.