Amerikai tudósok tejbe csomagolták a sajtot

környezetvédelem
2016 szeptember 02., 12:45

A műanyagszemét mennyiségének csökkentése ugyancsak kívánatos volna. Egyes számítások szerint 2050-re sikeresen eléri az emberiség, hogy több hulladék úszik majd a vizekben, mint amennyi hal, márpedig az apró plasztikdarabkák elég hatékonyan csökkentik a halak mennyiségét is. A hulladék nagy része csomagolóanyagokból származik, például a zsugorfóliázott élelmiszerek borításából.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium támogatásával elindult egy projekt, amely tejből készített fehérje-fóliával tervezi kiváltani a műanyagfóliát. Ez a csomagolóanyag tökéletesen lebomlik, sőt, akár meg is lehet enni:

link Forrás

Eddig is léteztek már ehető, fóliaszerű csomagolóanyagok (kinek van meg a lengyel Krówka tejkaramella belső papírja?), de ezek keményítőből készülnek és porózusak, nem zárnak légmentesen, a nedvesség is hamar átszivárog rajtuk. A tejfehérjéből (kazeinből) és citrusfélék pektinjéből készült fólia viszont biztonságosan zár és kellően tartós is.

Az ehető fóliának íze ugyan egyelőre nincs, de ha a piac igényli, simán készíthető lesz ízesített változatban is.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.