Az Igazságügyi Minisztérium jogi megoldást keres arra, hogy erkölcsi bizonyítvány nélkül ne lehessen valaki polgármester

jog
2016 szeptember 02., 12:45
comments 95

Ezt Trócsányi László igazságügyi miniszter mondta az MTI-nek. Szerinte a gyömrői polgármester ügyében ellentmondásos helyzet állt elő, így a minisztériumnak jogi megoldást kell kidolgoznia, hogy hasonló ügyek ne fordulhassanak elő újra.

Trócsányi László szerint az a probléma, hogy valakit büntetőbíróság jogerősen szabadságvesztésre ítél (bár felfüggesztett büntetést kap), és ugyan a közügyektől nem tiltják el, de nem kaphatna erkölcsi bizonyítványt. Tehát olyasvalaki tölthet be ma Magyarországon polgármesteri tisztséget, akinek nincs erkölcsi bizonyítványa.

Úgy vélte, sok olyan álláshely van Magyarországon, ahol az erkölcsi bizonyítványt be kell mutatni annak feltételeként, hogy egyáltalán állást kaphasson bárki, de kiderült, hogy Magyarországon lehet polgármester valaki erkölcsi bizonyítvány nélkül. A miniszter szerint ez esetben erkölcsi kérdés is felmerül, és elképzelhető, hogy olyan jogi hiátus van, amit kezelni kell.

A minisztérium munkacsoportot hozott létre Molnár Zoltán közigazgatási államtitkár vezetésével, hogy megvizsgálják a lehetőségeket, és a későbbiekben a kormánynak beszámolnak arról, hogy milyen megoldások vannak annak megakadályozására, hogy erkölcsi bizonyítvány nélkül polgármesteri pozíciót lehessen betölteni.

Gyenes Leventét (Gyömrő 2000 Kör) vasárnap választották újra Gyömrő polgármesterévé. A férfit áprilisban bűnösnek mondta ki a Szegedi Ítélőtábla folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt, amiért 9 hónap, 2 évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, de a közügyek gyakorlásától nem tiltották el. A Belügyminisztérium kiállt mellette.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.