Csak most keresik az alkalmazottakat az ózdi EU-pénz-égető fantomélményparkhoz

Szeptember 19-ig adhatja le a pályázatát az, aki Ózdon, az EU tudatos megvezetésével létrehozott Patyomkin-intézményben, a Digtális Erőmű + filmes élménypark kombóban szeretne

intézményigazgató

kulturális programszervező

tartalomszerkesztő

közönségkapcsolati munkatárs

múzeumpedagógus

ügyviteli munkatárs

tárlatvezető, animátor

pedagógiai referens

vagy

filmtechnikai munkatárs

lenni.

A pályázatokat augusztus 30-án írták ki és tették közzé.

Ez azért vicces, vagy mondjuk inkább tragikomikus, mert az intézményeket július 12-én nyitották meg ünnepélyesen. Ezután pár héttel támadt az a formabontó ötletünk, hogy lemegyünk a helyszínre, és a saját szemünkkel ellenőrizzük, mire költötte a kormány az EU által adott több, mint 3,5 milliárd forintot. A témában augusztus 8-án jelent meg ez a komoly hullámokat keltő riportunk:

A helyszínen olyan erős volt a csalásszag, hogy szinte könnyeztünk tőle. Az egyébként gyönyörűen felújított és megcsinált két egykori gyárépületben ugyanis lényegében nem volt semmi, a beígért digitális központ és továbbképző intézmény egyszerű hazugságnak bizonyult, a digitális kiállítás nevetséges, ráadáasul analóg kamu volt, a magyar antik filmkincset megismertető élményparkban pedig semmi sem volt antik és mivel semmi sem működött, élményeket sem lehetett szerezni. Az egész kísértetintézményben néhány kedves teremőr-tárlatvezetőn kívül nem volt senki.

A cikk megjelenése után kormányközeli forrásból azt hallottam, hogy a lényeg az volt, hogy kifizessék a beruházó Market Zrt-t, a miniszterelnök egyik kedvenc oligarchája, Garancsi István cégét, hogy utána a beltartalomra egészen elenyésző összeget költsenek csak. Ezt mondjuk a saját szemünkkel is remekül láttuk a helyszínen, amiről a kormány azt hitte, hogy elég messze van ahhoz, hogy senki se látogassa meg a sajtóból személyesen.

Most egy olvasónk szúrta aki a kozigallas.gov.hu oldalon, hogy nemcsak úgy éreztük, hogy ez egy fantomintézmény, ahol alig dolgozott valaki és kamuból odacsesztek pár álkiállításnak is nehezen nevezhető izét, hanem tényleg ez volt a helyzet, ugyanis most keresik csak az alkalmazottakat.

Nem tudhatjuk biztosan persze, hogy a 444 cikke miatt-e. De minimum gyanús, hogy a csendben lapító álintézmények csak a cikk megjelenése után pár héttel - ami az élménypark megnyitásához képest másfél hónappal volt később - írták ki egyáltalán a pályázatokat. Nem pedig a nyitás előtt annyival, hogy július közepén már egy működő helyet tudjanak átadni a nagyközönségnek és a filmes szakmának.

A riportban sok más mellett megírtuk, hogy az egész élményparkban összesen 1 darab olyan játék van, amivel egyáltalán lehetne játszani, de az nem működik. Mégpedig egy drótkötélpálya, amin lecsúszva klasszikus magyar filmek csatajelenetein siklana át az ember, hogy az egészről egy automata kamera green box technikával kis videót csináljon, amit megoszthatunk utána az ismerőseinkkel.

A tárlatvezető/animátor munkakör hirdetésében most ez szerepel a munkakörrel járó feladatok között:

A kiállítás kötélpályájának működtetéséhez szükséges tanfolyam elvégzését követően a kötélpálya működtetése.