Hamar vádat emelhetnek a három eritreai menedékkérő ellen, akik Németországban megerőszakolhattak egy magyar nőt

bűnügy
2016 szeptember 02., 11:21
comments 148

Rövidesen lezárják a németországi Mühlhausenben a napokban nemi erőszak áldozatául esett magyar nő ügyében indított nyomozást, és már szeptemberben vádat emelhetnek a feltételezett elkövetők ellen – mondta a nyomozást vezető ügyész.

Harko Krieg a magyar közmédiának elmondta: az áldozat egy 26 éves miskolci nő, akit a hatóságok alapos gyanúja szerint három eritreai menedékkérő erőszakolt meg. A bűncselekmény a mühlhauseni pályaudvar közelében történt augusztus 27-én kora reggel, egy szabadtéri fesztivál után.

Nem messze innen, a pályaudvarnál történt a bűncselekmény (Fotó: Michael Sander / Wikipedia)
photo_camera Nem messze innen, a pályaudvarnál történt a bűncselekmény (Fotó: Michael Sander / WikipediaNem messze innen, a pályaudvarnál történt a bűncselekmény (Fotó: Michael Sander / Wikipedia)

A gyanúsítottak előzetes letartóztatásban vannak, első fokon várhatóan a mühlhauseni tartományi bíróság tárgyalja az ügyüket. 2-től 15 évig terjedő szabadságvesztés büntetést kaphatnak. Ha elítélik őket, a büntetésük letöltését ugyan Németországban kezdik meg, de „elképzelhetetlen”, hogy az országban maradnak. Valószínűleg néhány év után hazatoloncolják őket – mondta Harko Krieg.

Az áldozat a szintén magyar állampolgárságú barátjánál volt látogatóban a Türingia tartományi városban, és dolgozott is Mühlhausenben, takarítóként. Időközben hazautazott Magyarországra.

Arra a kérdésre, hogy a hatóságok miért nem tájékoztatták az ügyről a berlini magyar főkonzulátust vagy a nagykövetséget, a mühlhauseni ügyészség vezető ügyésze elmondta, hogy az áldozat nem igényelte a magyar külképviselet segítségét, és a német hatóságoknak tudomása szerint nincsen automatikus tájékoztatási kötelezettségük.

Mühlhausenben „hála Istennek nem történik naponta ilyen szörnyű bűncselekmény”, és az sem tapasztalható, hogy az utóbbi időben növekedett volna a bűnözés a helyi külföldiek körében – mondta Harko Krieg.

A nagyjából 35 ezer lakosú városba a tavaly elmélyült migrációs válság miatt sok menedékkérőt telepítettek. Kezdetben egy volt szovjet laktanyában kaptak szállást, majd az idén nyár elején szétköltöztették őket üresen álló lakásokba. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.