Polt Péter szerint fel sem merült, hogy tetten kellene érni Mengyi Rolandot, amint kenőpénzt vesz át

2016 szeptember 2., péntek 13:53
123

Az MSZP-s Tóth Bertalan, a korrupciógyanúba keveredett Mengyi Roland fideszes képviselővel kapcsolatban, „Hány Voldemort lehet még a Fideszben?” címmel feltett írásbeli kérdésére Polt Péter legfőbb ügyész azt mondta: „Az ügyészség törvényben meghatározott feladatai ellátásához személyes és különleges adatokat kezelhet. Nyilvántartásaink a gyanúsítottak párttagságát, pártpreferenciáit nem tartalmazhatják, minthogy ezen adatoknak a büntetőeljárás során nincs jelentősége.”

Polt válaszolt a szocialista képviselő egy másik kérdésére is, ami a 168 óra cikkében írtak felől érdeklődött. A cikkben arról írtak hosszan, hogy több jel utal arra, hogy a hatóságoknál valaki segített Mengyi Rolandnak, ugyanis a jegyzőkönyvekből kiderült, hogy „a NAV nyomozói teljes körűen felkészülnek, megfigyelnek, jelentenek, videóznak, ám végül nem érkezik meg az engedély a rajtaütésre”. Hogy miért nem kapták meg az engedélyt arra, hogy tetten érjék Mengyit, Polt Péter így fogalmazott:

„A kérdésével érintett nyomozás iratai szerint, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága által végrehajtott egyéb adatszerző tevékenység során nem merültek fel tettenérés végrehajtását megalapozó körülmények, ezért arra értelemszerűen nem kerülhetett sor.”

Polt Péter legfőbb ügyész és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az Országgyűlés plenáris ülésén (Fotó: Illyés Tibor / MTI) Fotó: Illyés Tibor

Pedig elég beszédes, ahogy a 168 óra leírta, mi történt 2015-ben a kenőpénz átadásakor:

„A titkosítás alól feloldott telefonlehallgatási jegyzőkönyvek szerint 2015. július 14-én, 13 óra 13 perckor Tiszaújvárosból hívja B. Tibor gyanúsított E. Zsolt gyanúsítottat, hogy az összekötő, a Mengyi-féle családi barát, az ügyben szintén gyanúsított K. Péter fél kettőre érkezik hozzá, rendezik az anyagiakat, vagyis az összekapart ötmillió forintos alkotmányos költséget készpénzben átadják neki, illetve megírják hozzá a fiktív sikerdíjas szerződést. Ez jogalapot ad arra, hogy visszakövetelhessék a pénzt, ha mégsem lesz kiírva a mutyipályázat. Elhangzik az is, hogy K. Péter holnap viszi Pestre a pénzt. Aztán az utolsó pillanatban változik a program, mert Mengyi Roland szűkebb pátriájába tart, a csomag átadásának helyszíne ezért Tiszaújváros lesz, a főszereplők kedvenc olasz étterme. A NAV nyomozói teljes körűen felkészülnek, megfigyelnek, jelentenek, videóznak, ám végül nem érkezik meg az engedély a rajtaütésre. K. Péter átad egy nejlontasakos csomagot a képviselőnek – és mindenki megy a dolgára.”

Így tehát Polt válasza nem teljesen világos:

  1. Lehet, hogy azt jelenti, hogy a tetten érés nélkül is voltak elég bizonyítékok Mengyi ellen. Akkor viszont miért ne jött volna jól még a tettenérés is pluszban?
  2. De jelentheti azt is, hogy nem voltak arra utaló jelek, hogy kenőpénz fog gazdát cserélni, amit viszont a fenti szöveg elég szépen megcáfol.

Polt Péter egyébként még ennyit hozzátett a válaszához: „A nyomozó hatóság nyomozástaktikai megfontolásai politikai vita tárgyát nem képezhetik. E körben mindössze annak figyelembe vételét javaslom, hogy a büntetőügyekben eljáró hatóságoknak nem csupán a bűnelkövetők felelősségre vonására, hanem a bűncselekmények elkövetésének, az állam esetleges károsodásának megakadályozására is törekednie kell.”

Arra a kérdésre, hogy fogadott-e el kenőpénzt, Mengyi Roland korábban az RTL Híradónak heves bólogatás közepette válaszolta azt, hogy: „Természetesen nem.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt