India védelmi együttműködésként 500 millió dolláros hitelkeretet biztosít Vietnamnak

2016 szeptember 3., szombat 12:48

Narendra Modi indiai miniszterelnök Hanoiban félmilliárd dolláros hitelkeretről írt alá megállapodást, amit Újdelhi védelmi együttműködésre ad Vietnamnak. Ez nagy segítség a délkelet-ázsiai országnak, ami sürgősen szert akar tenni katonai elrettentő képességre a dél-kínai-tengeri területi vitákban – írja a Reuters.

A hitelmegállapodás egyike volt annak a tucatnyi megállapodásnak, amit Modi és vietnami hivatali kollégája, Nguyen Xuan Phuc írt alá ma. Indiai kormányfő ezelőtt 15 éve nem járt Vietnamban.

Fotó: Hoang Dinh Nam / AFP Fotó: HOANG DINH NAM

Indiának és Vietnamnak is van közös határa Kínával, mindkét ország nagy volumenű kereskedelmet folytat vele, de mindkettő többször konfliktusba is keveredett a nagy szomszéddal a területi viták miatt. India himalájai területekben érdekelt, Vietnam pedig a Dél-kínai-tengerben.

A Reuters szerint nem egyértelmű, hogy a hitelkeret tartalmazza-e azt a 100 millió dollárt, amit India már korábban, egy 2014-es megállapodásnak megfelelően nyújtott Vietnamnak négy járőrhajó megépítésére. A felek a mostani megállapodások bejelentésekor nem említették, hogy Vietnam mire fogja használni a félmilliárd dolláros hitelkeretet. (MTI)