India védelmi együttműködésként 500 millió dolláros hitelkeretet biztosít Vietnamnak

külföld
2016 szeptember 03., 12:48

Narendra Modi indiai miniszterelnök Hanoiban félmilliárd dolláros hitelkeretről írt alá megállapodást, amit Újdelhi védelmi együttműködésre ad Vietnamnak. Ez nagy segítség a délkelet-ázsiai országnak, ami sürgősen szert akar tenni katonai elrettentő képességre a dél-kínai-tengeri területi vitákban – írja a Reuters.

A hitelmegállapodás egyike volt annak a tucatnyi megállapodásnak, amit Modi és vietnami hivatali kollégája, Nguyen Xuan Phuc írt alá ma. Indiai kormányfő ezelőtt 15 éve nem járt Vietnamban.

Fotó: Hoang Dinh Nam / AFP
photo_camera Fotó: Hoang Dinh Nam / AFP

Indiának és Vietnamnak is van közös határa Kínával, mindkét ország nagy volumenű kereskedelmet folytat vele, de mindkettő többször konfliktusba is keveredett a nagy szomszéddal a területi viták miatt. India himalájai területekben érdekelt, Vietnam pedig a Dél-kínai-tengerben.

A Reuters szerint nem egyértelmű, hogy a hitelkeret tartalmazza-e azt a 100 millió dollárt, amit India már korábban, egy 2014-es megállapodásnak megfelelően nyújtott Vietnamnak négy járőrhajó megépítésére. A felek a mostani megállapodások bejelentésekor nem említették, hogy Vietnam mire fogja használni a félmilliárd dolláros hitelkeretet. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.