Nem szerelemből ölnek, a visszautasítás miatt

bűnügy
2016 szeptember 03., 19:02

Szerdán lelőttek egy házaspárt Nyíregyházán. A kettős gyilkosság megrázta a közvéleményt, a 444 is megírta: reménytelenül szerelmes román orvos ölt.

Elvette az eszét a szerelem?

Sokaknak lehet ismerős a történet néhány eleme: csak néhány hónappal ezelőtt, májusban született első fokú ítélet a volt budai kórházigazgató ügyében, aki elkábította, kikötözte volt barátnőjét, majd nemi szervére lúgot öntött egy életre megcsonkítva őt.

Ha a hírek között böngészünk, még egy gyors, felületes keresés után is kiderül, egyáltalán nem ritkaság, hogy férfiak nőket különös brutalitással bántalmaznak, csak mert azok visszautasították őket.

Nemet mondani egy férfinak életveszélyes lehet. Még mindig nem hiszed?

Miközben büszkék vagyunk a nőket tisztelő kultúránkra, és borzongva olvassuk a pakisztáni, indiai híradásokat egy-egy házassági ajánlat visszautasítása miatt savval leöntött nőkről - micsoda barbárság! - a legtöbben észre sem veszik, hogy az indíték nem sokban különbözik a fenti esetektől. A mindennapos pofonokról, zaklatásról, agresszióról pedig még csak nem is szólnak a hírek.

Ezek az esetek világszerte hasonlóak, és közük sincs a szerelemhez. Extrém megnyilvánulásai a férfiasnak tartott, a férfiaktól hagyományosan elvárt viselkedésnek és a nőkre vonatkoztatott sztereotípiáknak.

Ezért nem lehet elintézni az egészet annyival, hogy tessék, egy újabb őrült, ilyen brutális gyilkosságokat csak őrültek követnek el. Épelméjű emberek is ölhetnek, és a férfiakat visszautasító nők bántalmazása szinte mindennapos.

Mint a nők elleni erőszak kapcsán általában, itt sem számít, hogy az elkövető milyen iskolázott, milyen a családi háttere, milyen anyagi helyzetű. Láthatjátok, orvosok, jó családból való úrigyerekek, (mint például Eliot Rodger) borzalmas gyilkosságokat követhetnek el, és nem feltétlenül azért, mert néhányan közülük eleve mentális problémával küzködtek.

A férfi dolga megszerezni a nőt, a nő princípiuma a befogadás

A leginkább ott veszélyes egy nő számára visszautasítani egy férfi közeledését, ahol a legtöbben még mindig ezt gondolják, vagy hogy

  • a nő amikor nemet mond, sokszor csak kéreti magát, valójában igenre gondol, a vonakodás az erkölcsösség jele a nőknél
  • a szerelemben mindent szabad, a kitartó ostromlás romantikus, és végül meghozza majd a gyümölcsét; egy igazi férfi nem adja fel, újra és újra próbálkozik, hiszen a filmekből is ezt tanulta,
  • egy férfi figyelme, szexuális vonzalma kitüntetés egy nő számára, akinek örömmel kell fogadnia, bármilyen formában érkezik is az elismerés (így lesz az utcai füttyögés, beszólogatás, fogdosás tetszésnyilvánítás),
  • a nő, aki nem fogadja a férfi közeledését, visszautasítja vagy szakít vele, megérdemli, hogy lekurvázzák, megszégyenítsék, felpakolják a netre a meztelen képeit, kifecsegjék az intim titkait,
  • természetesen minden baj okozója a nő maga, ő provokálta ki, ő nem kezelte jól a helyzetet, és egyébként is, minek ment oda.

Vigyázat, idegen szó!!

A magyarra nehezen fordítható a male entitlement áll a jelenség mögött. Az a jogosultsági vélelem, hogy egy férfi számára természetes, sőt tőle egyenesen elvárt az ellentmondást nem tűrő viselkedés és az, hogy tűzön-vízen át érvényt szerezzen az akaratának.

Azt is fontos látni, hogy ugyanennek az érmének a másik oldala az, hogy még ma is sokhelyütt tanítják arra a lányokat, hogy nem mondhatnak nyíltan nemet egy férfinak, vagy legalábbis jobban járnak, ha nem teszik.

Szinte minden nő találkozott már a zaklatás, megfélemlítés, nyilvános megszégyenítés valamilyen formájával, mert nem fogadta egy férfi közeledését, vagy szakítani merészelt vele.

A "nem utasíthasz vissza", a "nem hagyhatsz el" is sokaknak ismerősen csenghetnek. Ha a nő nem viszonozza elég készségesen egy férfi iránta táplált érzéseit, a düh, a bosszú és az agresszió, de akár még a nemi erőszak is többé-kevésbé érthető és igazolható lehet meglehetősen sokak szerint.

Ezek miatt a kulturális normák miatt születnek szalagcímek a "reménytelenül szerelmes" gyilkosokról, pedig szenvedélyt, kitartó udvarlást, féltékenységet emlegetni ezek kapcsán súlyos tévedés. Arról kellene beszélni inkább, hogy a nem nemet jelent, és csak az igen jelent beleegyezést.

(Címlapkép: police.hu)



Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.