Teljes mozgósításra készül a Fidesz

Azt írja a Magyar Idők, hogy a Fidesz-KDNP történelmi jelentőségűnek tekinti a kvótanépszavazást, ezért annyi pártaktivistát vetnek be a mozgósításban, mint legutóbb a parlamenti választások idején. A lap szerint a jövő héten már kezdik is a közterületi szórólapozást, szeptember 10-től pedig országjárást tartanak több mint 200 fórummal.

Ők vezetik a kampányt:

  • Gyürk András lesz a népszavazás kampányfőnöke, ő felel a 2018-as választási felkészülésért is.
  • Kocsis Máté irányítja a budapesti kampányokat, és Szita Károly kaposvári polgármesterrel együtt koordinálja a Városok és falvak a kényszer-betelepítés ellen elnevezésű önkormányzati mozgalmat.
  • Hidvéghi Balázs lesz a Fidesz kommunikációs igazgatója.

De van egy kis bibi

A népszavazásnak leginkább belpolitikai jelentősége van – mondta el a Magyar Nemzetnek Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője (aki 25 éve még a Fidesz kispesti alpolgármestere, majd polgármestere volt). Mint mondta, a népszavazás nem érinti az EU döntési mechanizmusát, és nem is kell arra számítani, hogy Brüsszel kommentálni fogja az EU-ellenes plakátkampányt.

Zupkó szerint még ha a nemek is győznek a népszavazáson, akkor sem lesz visszamenőleges hatálya, azaz nem érinti a korábbi menekültügyi döntéseket, amik szerint eddig 2000 menedékkérő ügyében kellene Magyarországnak intézkednie. (Eddig Magyarországra egy menedékkérőt sem telepítettek át.)