A saját tartományában győzte le a német szélsőjobb Merkel pártját

Az ARD előzetes adatai szerint a szociáldemokrata SPD nyerte a Mecklenburg-Elő-Pomerániában tartott tartományi választásokat 30,5 százalékkal.

A keletnémet tartományban eddig a szociáldemokraták a CDU-val együtt nagykoalícióban kormányoztak. Most Angela Merkel pártja azonban hatalmas vereséget szenvedett, csak 19 százalékot tudtak elérni, ami csak 4 százalékos visszaesést jelentene, de ez pont elég volt arra, hogy a szélsőjobboldali Alternatív Németországért (AfD) megelőzze őket 21 százalékkal, így ott most ők lettek a második erő.

Szinte az összes hagyományos párt rontott a 2011-ben elért eredményéhez képest: A szociáldemokraták támohgatottsága 5,1 százalékkal csökkent, a CDU 4 százalékot vesztett, a Linke 5,9 százalékkel kapott kevesebbet, a Zöldek 3,7 százalékot buktak, ráadásul még a szélsőjobboldali NPD-től is vett el szavazatokat az AfD, így ők a 3,5 százalékos eredményükkel ki is estek a tartományi parlamentből.

Az eredmény azért is nagyon kínos a kereszténydemokratáknak, mert Mecklenburg-Elő-Pomeránia északi részén található Angela Merkel választókörzete is. (Spiegel)

Már nyomdában a MAKRO

Lépj be a Körbe október 20-ig, hogy október végén neked is küldjünk egy tiszteletpéldányt.

Belépek
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.