Oroszországban közvetlenül a választások előtt minősítettek külföldi ügynöknek egy független közvélemény-kutató céget

Két héttel a parlamenti választások előtt az orosz hatóságok „külföldi ügynöknek” minősítették a Levada nevű közvélemény-kutató céget Az igazságügyi minisztérium szóvivője elmondta, hogy egy be nem jelentett ellenőrzést tartottak a cégnél, de az ügynökké minősítés okáról és körülményeiről nem árultak el részleteket.

Az elemzőközpont 2013-ban már egyszer kapott figyelmeztetést az ügyészségtől, akkor azzal vádolták meg őket, hogy külföldi pénzből folytatnak politikai tevékenységet. Lev Gudkov igazgató egy akkori nyilatkozata szerint a szociológiai felmérések publikálása hatást gyakorol a közvéleményre, ami az ügyészség megítélése szerint politikai tevékenységnek számít. Oroszországban 2012 óta kötelezik arra a külföldi ügynöknek minősített szervezeteket, hogy hozzák nyilvánosságra, a külföldről kapnak pénzt.

A Levada Központ 2003 óta működik független szervezetként. Munkatársai - akkor még a VCIOM állami szociológiai intézet alkalmazottjaiként - 1988 óta rendszeresen végeznek országos közvélemény-kutatásokat, 1991 óta pedig a parlamenti és az elnökválasztás előtti közhangulatot mérik fel. Vezető szakemberei amerikai és nyugat-európai intézetekben is dolgoztak. (MTI/SZ)