Egy lépésre vagyunk attól, hogy Szijjártó hadat üzenjen az ENSZ-nek

POLITIKA
2016 szeptember 06., 12:44
comments 432

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa alkalmatlanná vált posztjára - adott ki közleményt Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Az embert, aki alkalmatlanná vált a posztjára, Zeid Raad al-Husszeinnek hívják (igen, muzulmán), és azzal vágta el magát, hogy a populista politikusok közé sorolta Orbán Viktort, Geert Wilders, holland szélsőjobboldali politikussal, Donald Trump amerikai elnökjelölttel, Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Front vezetőjével, Milos Zeman cseh államfővel, Norbert Hofer osztrák szabadságpárti elnökjelölttel és Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának volt vezetőjével, a Brexitet támogató egyik brit politikussal együtt.

A főbiztos úgy vélekedett, ezeknek a politikusoknak az ideológiája közel áll az Iszlám Állam szellemiségéhez.

„Eltérő módon, de mindannyian arra vágynak, hogy olyan tiszta és csodálatos formában támasszák fel a múltat, amelyben a napsütötte mezőket a nemzetiségi vagy vallási alapon egységbe tömörült népek lakják”, ami ebben a formában valószínűleg soha nem volt igaz - fogalmazott Husszein.

Ez az ígéret a jordániai ENSZ-tisztségviselő szerint fikció, az ilyen leegyszerűsítő és féligazságokat használó vezetők pedig az aggódó emberekben szunnyadó félelmet táplálják.

A főbiztos leszögezte, muzulmánként kötelessége, hogy mindenütt és minden esetben megvédje és támogassa az emberi jogokat. Kijelentette, felháborítják a féligazságok, a hazugságok, a manipuláció és az olyan fajta félelem terjesztése, mint amilyet a holland Geert Wilders nyíltan népszerűsít.

A válasz:

„Bár a főbiztos kijelentette, hogy felháborítják a féligazságok, a hazugságok és a manipuláció, pont ezek a tulajdonságok jellemzik őt magát és nyilatkozatait a legjobban" - írja Szijjártó.

A magyar tárcavezető elfogadhatatlannak és felháborítónak nevezte, hogy egy ENSZ-bürokrata az Iszlám Állam ideológiájához hasonlítgat egy demokratikusan megválasztott európai politikust.

Szijjártó Péter közölte: Zeid Raad al-Husszein ezzel a nyilatkozatával teljesen alkalmatlanná vált arra, hogy bármilyen pozíciót is betöltsön az ENSZ-ben, illetve eddigi tevékenységével, ilyen és ehhez hasonló nyilatkozataival földig rombolta a menekültügyi főbiztosi pozíció hitelét és tekintélyét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.