Egy szál filctollal száll be a kampányba a kormánypárti graffitis

MŰVÉSZET
2016 szeptember 06., 18:50
comments 128

Van Bayer Zsoltnak egy utcai harcos epigonja? Miután a publicista nyilvánosan önkritikát gyakorolt, és ígéretet tett, hogy szappannal kimossa a száját, szamizdatban, falfirkák formájában terjednek a tanai?

Fogalmunk sincs, hogy ki a betyár Banksy, aki a magyar kormány sűrűn váltakozó ellenségképeit még a Magyar Időknél is pontosabban tudja lekövetni, és magáévá tenni. De jó lenne megismerni az alacsony költségvetésű, kormánypárti graffitist, aki frappáns üzeneteivel már egy jó ideje elárasztja a város köztereit.

photo_camera Kettőt egy csapásra. A napsütötte felvételt Rényi Pál Dániel készítette a Margitszigeti Hajós Alfréd Uszodánál.

Micsoda posztmodern underground gesztus ez, hogy miközben a hatalom az országot kitapétázta „Üzenjük” meg „Tudta?” óriáspalkátokkal, és minden csatornán ömlik ránk a propaganda, akkor jön a nép egyszerű gyermeke, egy alulról szerveződő filctollas vagány, aki félelmet nem ismerve, lényegileg ugyanezeket az üzeneteket nyomja, csak sokkal érthetőbben és full illegalba.

photo_camera Ezt a Lónyay utcai gyrososnál látható feliratot már harmadszorra kellett felfirkantani. Ha jobban megnézik a pinceajtót, akkor látszik, hogy a meszelés alatt is olvasható egy, és egy másik, korábbi verziót pedig majdnem sikerült teljesen lemosni.

Szedjük össze, hogy mit tudunk róla!

  • Fekete, alkoholos filccel dolgozik, de van világos tolla is, amivel a sötétebb felületekre viszi fel az üzeneteit. Sőt, látható egy-két ritka krétával készült munkája is.
  • A legjellegzetesebb vonása az alkotónak, hogy stabil, határozott, lendületes, aránylag egyenes vonalú, nyomtatott betűkkel ír.
  • Jellemzően Budapest belvárosában dolgozik (V. IX. kerület), de a Margitszigetet is kedveli.
  • Kitartó. Ha lemeszelik, lemossák, törlik felírásait, visszatér a helyszínre, és precízen rekonstruálja korábbi munkáját.
  • Tömör, velős, közérthető üzenetekkel dolgozik, amiket több helyre is elszór a város különböző részein.
  • Nem éppen makulátlan a helyesírása.
photo_camera Érdemes megfigyelni a jellegzetes 6-os számra hajazó G betűit.

Az üzenet tömörségén túl a legfeltűnőbb védjegye a firkálónak a nyomtatott betű, ami fakadhat foglalkozási ártalomból. Műszaki végzettségű embereknél ez gyakori, mert rögzül náluk a műszaki rajzoknál használt szabványírás. A grafológia szerint, aki nyomtatott betűvel ír, az sokszor másnak akar látszani, mint ami. Lehetséges, hogy az illető a vélt vagy a valós negatívumait, rossz tulajdonságait akarja elfedni, pozitívabb képet akar kialakítani magáról. Esetleg az írás tulajdonosa kreatív képet szeretne mutatni önmagáról vagy a különcségét akarja hangsúlyozni.

photo_camera Talán ez a kedvenc üzenete a művésznek. Korábban már csokorba gyűjtöttük őket. (Dózsa György tér, Fotó: http://dorka-in-a-fairy-tale.tumblr.com/)

De a nyomtatott kézírás lehet az extrém, hisztérikus figyelemfelkeltési vágy is, tehát ordítás.

link Forrás

Szerintem egyszerűen arról van szó, hogy ezeket az idióta graffitiket meg a krikszkraksz tageket képtelenség rendesen elolvasni, hősünkben, a filces huligánban meg van alázat, nem vagánykodni akar, hanem tájékoztatni.

Ha valaki még felfedez ismeretlen alkotásokat a mestertől, jelezze! acsd@444.hu

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.