Miközben Orbán az EU-t támadja, a testvére cége pont most kapott 300 millió forintot Brüsszeltől

direkt36
2016 szeptember 06., 05:07

Orbán Viktor ugyan most már évek óta egyre élesebben bírálja Brüsszelt, de közben legszűkebb körének egy újabb tagja vált az EU-s támogatások jelentős kedvezményezettjévé. Augusztus végén 291 millió forintos uniós támogatást nyert el ugyanis egy olyan cég, amelynek egyik tulajdonosa ifjabb Orbán Győző, a miniszterelnök egyik testvére.

A hivatalos támogatási adatbázisból kiderül, hogy a műszaki eszközöket gyártó Gamma Analcont Kft. egy olyan megújuló energiával foglalkozó projektre nyerte a pénzt, amelyet egy másik céggel közösen hajtanak majd végre. Így valószínűleg nem a Gamma Analcont kapja a teljes összeget, a cég nemrég nyert azonban uniós forrást egyedül is: januárban 57 millió forintos támogatást kaptak a cég a „termelési kapacitásának” bővítésére.

Ifj. Orbán Győző 2015 januárja óta tagja a vállalkozásnak, amelyben céges dokumentumok szerint 26 százalékos tulajdonrésszel bír. A cég az ő belépése  előtt is kapott uniós támogatást, 2009-ben és 2013-ban összesen 62 millió forintot.

Orbán Moszkvája

A támogatások forrása ugyan az Európai Unió, de a pályázatokat a magyar kormány által működtetett intézményrendszer bonyolítja le. Az uniós pályázati rendszert pedig egy 2013-as szervezeti átalakítás óta közvetlenül a Miniszterelnökség, tehát Orbán Viktor hivatala felügyeli.

Bár rengeteg más cég részesült a Gamma Analcontéhoz hasonló – vagy akár ennél jóval nagyobb összegű - uniós támogatásban az elmúlt években is, ifj. Orbán Győző érdekeltségének pályázati sikerét különlegessé teszi az, hogy Orbán Viktor hat éve tartó kormányzásának egyik állandó és hangsúlyos eleme az EU bírálata. A miniszterelnök Brüsszelt többször is a kommunizmus legsötétebb korszakának Moszkvájához hasonlította, és a mostani népszavazási kampány is részben az EU ellen irányul.

Megkérdeztük a Miniszterelnöki Sajtóirodát erről az ellentmondásról, de Havasi Bertalan, az iroda vezetője azt közölte, hogy ők ebben a témában semmilyen módon nem illetékesek. Ifj. Orbán Győző sem válaszolt a pályázatra és bátyjának az EU-t támadó kijelentéseire vonatkozó kérdéseinkre.

Ifj. Orbán Győző régóta aktív az apja által indított bányászati vállalkozásokban, több cégben nemcsak tulajdonos, hanem ügyvezető is. Politikai tisztséget nem töltött be soha, és a nyilvános szereplései is leginkább a sporttevékenységére szorítkoztak (birkózik, és senior versenyzőként győzelmeket is aratott).

Nem ifj. Orbán Győző az egyetlen olyan tagja Orbán Viktor szűk körének, akik cégeiken keresztül uniós pénzhez jutottak. A Direkt36 egy 2015-ös cikkben bemutatta, hogy közéjük tartozik Tiborcz István, a miniszterelnök veje, Mészáros Lőrinc, a miniszterelnök barátja, és az Orbánnal ugyan tavaly látványosan szakító, de sokáig szoros szövetségesének számító Simicska Lajos is. A Fidesz 2010-es győzelme után az érdekeltségeik közé tartozó cégek sorra nyerték az értékes közbeszerzéseket, amelyeknek túlnyomó részét EU-s forrásból finanszírozta a magyar állam.

Kutatás és fejlesztés

A támogatási oldal adatai szerint a Gamma Analcont egy olyan program keretében kapta a közel 300 milliós támogatást, amellyel a vállalkozások kutatásfejlesztési tevékenységét akarja támogatni a kormány. Ebben a programban több mint 67 milliárd forintot osztottak szét közel 250 cég között. Ifj. Orbán Győző cége valamivel az átlag feletti összeget kapott, de volt sok más cég, amelyeknek sokkal nagyobb támogatást – akár közel egymilliárd forintot – is megítéltek.

A pályázati adatok szerint a Gamma Analcont és konzorciumi társa, a Borsodtech Kft. egy megújuló energiával kapcsolatos projektre kapta a pénzt. Vállalták egy „szigetüzemű mobil biomassza hőközpont és hordszerkezet” tervezését és létrehozását. Hasonló tevékenységet végző cégek oldalai alapján úgy tűnik, hogy ez a hőközpont egy olyan biomasszával – például növényi hulladékkal – működő energiatermelő berendezés lenne, amelyet elzárt helyeken, akár a villamos hálózattól függetlenül is lehetne használni.

A pályázati adatok szerint a projekt költségeit 62 százalékban állja az EU. A fennmaradó részt így más forrásból kell előteremteniük a cégeknek.

A Gamma Analcont egyelőre nem válaszolt a projekttel és ifj. Orbán Győző cégben betöltött szerepével kapcsolatos kérdéseinkre. A Borsodtech Kft. ügyvezetője, Nagy Gábor a Direkt36-tal közölte, hogy még folyamatban van a két cég közötti együttműködés részletezése, így egyelőre semmit nem akar mondani a projektről. Kérdésünkre közölte, nem is tudott róla, hogy a miniszterelnök testvére tulajdonos a Gamma Analcontban.

A cégnyilvántartási adatokhoz az Opten és a Céginfo szolgáltatásait használtuk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.