Hat év alatt 783 milliárd forintot költött el a kormány ellenőrizetlenül

2016 szeptember 7., szerda 9:58
133

Átlagosan havi 10,4 milliárd forintot költ el a kormány 2010 óta úgy, hogy lényegében senki nem ellenőrzi annak elköltését – összegez elemzésében a Policy Agenda.

Amikor ugyanis a kormány a költségvetési tartalékból költ a pénzt, akkor nem kell a parlament törvényi felhatalmazása minden forint precíz elköltéséről, elég egy kormányrendelet, amiben még utalni sem kell arra, mire kellene fordítani a forrást, és indokolni sem kell.

A tartalékból egyre több pénz költenek különböző feladatokra:

Eredetileg az lenne a tartalékból történő pénzköltés célja, hogy az év közben felmerülő, előre ki nem számítható kiadásokat fedezni tudják valamiből. Ilyen mondjuk a vörösiszap-katasztrófa vagy egy árvíz.

Csakhogy a tartalékból elköltött pénz 36 százaléka simán a kormány működésére ment el a Policy Agenda szerint. Ilyenek például a KLIK-nek utalt pénzek, ami egyértelműen a rossz tervezésre utal. Sporttámogatásra 50 milliárd ment, míg a migrációs a népszavazással együtt is csak 33 milliárd.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt