Hat év alatt 783 milliárd forintot költött el a kormány ellenőrizetlenül

gazdaság
2016 szeptember 07., 09:58
comments 131

Átlagosan havi 10,4 milliárd forintot költ el a kormány 2010 óta úgy, hogy lényegében senki nem ellenőrzi annak elköltését – összegez elemzésében a Policy Agenda.

Amikor ugyanis a kormány a költségvetési tartalékból költ a pénzt, akkor nem kell a parlament törvényi felhatalmazása minden forint precíz elköltéséről, elég egy kormányrendelet, amiben még utalni sem kell arra, mire kellene fordítani a forrást, és indokolni sem kell.

A tartalékból egyre több pénz költenek különböző feladatokra:

Eredetileg az lenne a tartalékból történő pénzköltés célja, hogy az év közben felmerülő, előre ki nem számítható kiadásokat fedezni tudják valamiből. Ilyen mondjuk a vörösiszap-katasztrófa vagy egy árvíz.

Csakhogy a tartalékból elköltött pénz 36 százaléka simán a kormány működésére ment el a Policy Agenda szerint. Ilyenek például a KLIK-nek utalt pénzek, ami egyértelműen a rossz tervezésre utal. Sporttámogatásra 50 milliárd ment, míg a migrációs a népszavazással együtt is csak 33 milliárd.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.