Hogyan szavazzak az októberi népszavazáson?

politika
2016 szeptember 07., 12:54
comments 562

Október 2-án, kevesebb mint egy hónap múlva népszavaz Magyarország az EU-s betelepítési kvótákról. Mostanra az összes hazai politikai párt és sok civil szervezet is állást foglalt a kérdésben, és elmondta híveinek, mit tegyenek: a lehetőségek között az egyszerű igen és a nem mellett ott van az érvénytelen szavazat leadásának lehetősége és a távolmaradás, a bojkott is.

Lássuk, ki mit javasol:

Civöl Összefogás Fórum (CÖF)Nem

Indoklás: „A nem szavazat a helyes kvótareferendumon, mert a migráció és a terrorveszély kéz a kézben jár. Mert külső hatalmak nem mondhatják meg, hogy kit fogadunk be hazánkba. Mert a muszlim bevándorlók célja a keresztény civilizáció eltörlése.”

Demokratikus Koalíció (DK)

Távolmaradás

Indoklás: „A távolmaradás is szavazat, aki távol marad, az Magyarország EU-ban maradására szavaz"

Együtt – a Korszakváltók Pártja

Távolmaradás

Indoklás:
A népszavazással a kormányfő hatalmát és vagyonát akarja növelni, a menekültkérdést is saját politikai céljaira használja.

Fidesz–KDNP

Nem

Indoklás: „A kormány álláspontja változatlan és világos: csak a magyarok dönthetik el, hogy kivel szeretnének együtt élni. Ezért kérünk mindenkit arra, hogy szavazzon nemmel október 2-án.”

Jobbik Magyarországért Mozgalom

Nem

Indoklás: „A párt a kötelező betelepítési kvótát – csakúgy, mint minden értelmetlen brüsszeli diktátumot – kezdetektől fogva ellenez.”

Lehet Más a Politika (LMP)

Semmi, esetleg távolmaradás

Indoklás: „A népszavazás így egy hatalomtechnikai ügyeskedés, amelyhez nem kell feltétlenül asszisztálni.”

Magyar Helsinki Bizottság

Érvénytelen szavazat

Indoklás: „A kényszernépszavazás nem csupán a menedékkérőknek rossz, de nekünk, magyar állampolgároknak, a magyar társadalomnak is az. Ez a népszavazás a hazánk számára létfontosságú európai uniós együttműködést kezdi ki, és roncsolja a társadalmi szolidaritást.”

Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP)

Érvénytelen szavazat

Indoklás: n/a

Magyar Liberális Párt (Liberálisok)

Igen

Indoklás: „Október másodikán az ország jövője a tét, nem tehetjük meg, hogy otthon maradunk, vagy érvénytelenül szavazunk. Egyértelmű üzenetet kell küldeni a kormánynak: mi Európában képzeljük el hazánk jövőjét.”

Magyar Munkáspárt

Nem

Indoklás: „Mi nemet mondunk az EU agressziójára, nem kérünk az EU kvótáiból, nem kérünk a migránsokból!”

Magyar Szocialista Párt (MSZP)

Távolmaradás

Indoklás: „Az október 2-ai népszavazásnak “nincs jogi következménye, a tárgya valójában nem létezik, és nem szól másról, mint egy buta üzenet Brüsszelnek.”

Párbeszéd Magyarországért (PM)

Távolmaradás

Indoklás: „A Fidesz az értelmetlen és érvénytelen népszavazási kérdéssel és a hecckampánnyal a valódi problémákról, a szegénységről, kiszolgáltatottságról, alacsony bérekről, érdemtelen gazdagodásról, leromló egészségügyről és oktatásról szeretné elterelni a figyelmet.”

Társaság a Szabadságjogokért (TASZ)

Érvénytelen szavazat

Indoklás: „A menekültellenes népszavazás és az azzal kapcsolatos kampány gyűlöletkeltő, ráadásul álságos is, mert a jogszerűtlen népszavazás valójában alkalmatlan a nép akaratának érvényre juttatására.”

Bontás állásfoglalások alapján
IGEN
Magyar Liberális Párt (Liberálisok)
NEM
Civil Összefogás Fórum (CÖF)
Fidesz–KDNP
Jobbik Magyarországért Mozgalom
Magyar Munkáspárt
TÁVOLMARADÁS
Demokratikus Koalíció (DK)
Együtt – Korszakváltók Pártja
Lehet Más a Politika (LMP) (?)
Magyar Szocialista Párt (MSZP)
Párbeszéd Magyarországért (PM)
ÉRVÉNYTELEN SZAVAZAT
Helsinki Bizottság
Társaság a Szabadságjogokért (TASZ)
Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP)

A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint (Publicus, 2016. szeptember 3., 1000 fős minta, telefonos kérdezés) a választók 53 százaléka biztosan részt vesz a népszavazáson. 15% igennel, 67% nemmel készül szavazni, 18% bizonytalan.

A 444 olvasói között végzett előszavazás állása:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.