Dánia megveszi a Panama-iratok dokumentumait

Dánia megvásárolja a Panama-iratokat, jelentette be Karsten Lauritzen dán adóügyi miniszter. A botrány középpontjában álló Mossack Fonseca ügyvédi irodától kilopott információkat egy anoním eladó ajánlotta fel a dán kormánynak megvételre, a hírek szerint 9 millió dán koronáért (~400 millió forintért).

"Tartozunk ennyivel azoknak a dán adózóknak, akik tisztességesen befizetik az adóikat" - mondta Lauritzen. A hírek szerint a 11,5 millió irat között akár hatszáz dán adóoptimalizáló iratai is ott lehetnek.

A sajtóhírek szerint a kisebbségben kormányzó Venstre párti kormány ötletét a dán parlament két másik nagy pártja, a szociáldemokraták és a migránsellenes Dán Néppárt is támogatja, a Venstre egykori koalíciós partnere, a Liberális Szövetség adóügyi szóvivője viszont bírálta. Joachim Olsen szerint a vásárlással a kormány csak felbátoríthatja az adattolvajokat. (Via BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.