Rászállt a szlovák FBI a belügyminiszter piszkos ügyeit vizsgáló újságírókra

külföld
2016 szeptember 08., 08:48
comments 23


A Trend című szlovák hetilap két riportere, Zuzana Petková és Xénia Makarová hónapok óta próbálja feltárni a szlovák nagypolitika és a bűnözői körök kapcsolatát, illetve azt, hogy mely politikusok vehettek részt a 2007-2011 közötti utaztatós áfacsalásokban. Cikksorozatukban Robert Kaliňák belügyminiszter és Ján Počiatek közlekedési miniszter érintettsége is felmerült.

Kaliňák ez alapján feljelentést tett, de nem saját maga, hanem az újságírók ellen, rágalmazás miatt. A szlovák nemzeti nyomozóügynökség, a NAKA pedig ugrott is a parancsra:

Slavomír Laho nyomozó órákon át hallgatta ki az újságírókat.

Egy rágalmazási ügyben olyan sok kihallgatnivaló nincs, de Lahót nem is a rágalmazás érdekelte, sokkal inkább az, hogy

kik Petkováék forrásai, és kik erősítették meg a megszerzett információkat.

Petková szerint ez alapján egyértelmű, hogy a cél a megfélemlítésük volt. "Egyből kértem annak jegyzőkönyvezését, hogy nem hiszek Laho nyomozónak, sem a Kaliňák minisztériumának alárendelt NAKÁ-nak" - nyilatkozta kihallgatásáról a Denník N-nek.

Elmondása szerint a kihallgatáson egyértelműen kiderült, hogy még a nyomozónak, Lahónak sincs fogalma arról, hogy a cikk melyik tényállítása volna rágalmazás. "Végül azt mondta, hogy a címlapi karikatúra miatt kapunk dorgálást, mert az a cikkel együtt ártalmas képet fest Kaliňákról és Počiatekről" - mondta. (Via Slovak Spectator)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.