Trump már megint Putyint nyalta-falta

külföld
2016 szeptember 08., 03:35
comments 123

Egymás után válaszoltak amerikai veteránok kérdéseire az amerikai elnökjelöltek egy szerda esti New York-i rendezvényen. Donald Trump valamiért Putyin ajnározására használta ki a kínálkozó lehetőséget.

Nem birta ki, hogy ne beszéljen hülyeségeket. Spencer Platt/Getty Images
photo_camera Nem birta ki, hogy ne beszéljen hülyeségeket. Spencer Platt/Getty Images

Egyrészt kijelentette, hogy

Putyin sokkal nagyobb vezér, mint Barack Obama valaha volt;

majd még rá is tett egy lapáttal. Amikor a műsorvezető, az NBC újságírója, Matt Lauer korábbi Putyin-ajnározásairól kérdezte, Trump megjegyezte, hogy Putyinnak 82 százalékos a népszerűsége. Szerinte Putyin remekül kézben tartja a dolgokat Oroszországban. "Ha pedig zseniálisnak nevez engem, én elfogadom a bókot" - tette hozzá.

Trump Putyin-imádata nem újkeletű, már az elnökválasztási kampány legelején, tavaly decemberben is folyton ajnározta. Most viszont aznap sikerült neki újra ajnároznia Putyint, amikor az amerikai védelmi miniszter, Ash Carter a nemzetközi rend lerombolásának szándékával vádolta Oroszországot az oxfordi egyetemen tartott beszédében, ahol majdhogynem hivatalosan is megerősítette, hogy Oroszország állhat a Demokrata Párt központja elleni hekkertámadás mögött. "Nem fogjuk figyelmen kívül hagyni a demokratikus rendszerünkbe való beavatkozást" - mondta.

Trumpnak még ezen túl is sikerült némi botrányt okoznia. Kérdésre válaszolva "korrektnek" nevezte azt a három évvel ezelőtti tweetjét, amiben a hadseregen belüli szexuális zaklatásokért azt a döntést hibáztatta, hogy nők is szolgálhatnak a seregben. "Mégis, mire számítottak ezek a zsenik, amikor nőket és férfiakat összeeresztettek" - írta 2013-ban.

Nem bírta ki, hogy ne hazudjon. Justin Sullivan/Getty Images
photo_camera Nem bírta ki, hogy ne hazudjon. Justin Sullivan/Getty Images

De Hillary Clintonnak is kijutott a jóból. Egy haditengerész megjegyzésére, hogy ha ő is úgy kezelte volna a titkosított iratokat, ahogy Clinton kezelte, már börtönben ülne, Clinton azt felelte, hogy

"pont azt tettem, amit tennem kellett, és ezt nagyon komolyan is veszem. Mindig is komolyan vettem, mindig is komolyan fogom venni".

Ez így ebben a formában

hazugság,

ahogy azok a korábbi állításai is azok voltak, hogy nem is kezelt titkos iratokat a magánlevelezésében. Ezt az ügyet vizsgáló FBI igazgatója, James Comey képviselőházi meghallgatásán is egyértelművé tette, ahogy azt is, hogy Clinton ezzel ellentétes állításai nem igazak. Maga Clinton a hétvégén amúgy már elismerte, hogy igenis kezelt titkos iratokat a magánlevelezésében, csak állítása szerint nem tudta, hogy a "C" (Classified, titkosított) jelölés mit jelent. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.