A világ leghatalmasabb Fradi-sasát építi a magyar szobrász az Atlanta Falcons új stadionja elé

2016 szeptember 9., péntek 1:41
23

Az Egyesült Államokban is vágtat a stadionprogram, igaz, ott nem az adófizetők állják a teljes cechet: 1,5 milliárd dollárért épül új stadion Atlantában. A georgiai nagyváros amerikaifutball-csapatának, a Falconsnak és európaifutball-csapatának, a Unitednek is ez lesz az otthona 2017-től. (A két csapat közös tulajdonosa Arthur M. Blank, a Home Depot alapítója.) A Mercedes-Benz stadion (ez lesz a neve) költségeinek nem egész egy nyolcadát, körülbelül 200 millió dollárt fizetnek közpénzekből, a többi magántőke.

A hipermodern stadion azért is lesz különleges, mert 53 nemzetközileg elismert művészt kértek fel arra, hogy egy-egy alkotással diszítse a helyet. A munkálatokról hírt adó USA Today megjegyzi, hogy ezek az alkotások azért nem lesznek túl elvontak, inkább a futballközönség igényeihez igazodó, népszerű, könnyebben műveket rendeltek.

A stadion bejárata előtti főhelyen lesz majd a világ legnagyobb madárszobra: egy gigantikus tojáslabdán álló (talán azt elragadni készülő?) fémsólyom, amit – hatalmas magyar sportképzőművészeti siker! – Szőke Gábor Miklós tervezett és építhet meg. Szőke az elmúlt évek legsikeresebb fiatal szobrásza, óriási állatszobrai igen népszerűek, Budapesten van belőlük több mint egy tucat (itt föl van sorolva az összes). Ő készítette Európa legnagyobb lószobrát is, amely a szlovákiai Somorján látható. Leghíresebb alkotása alighanem az Üllői úti Fradi-stadion előtt álló óriássas.

Hasonló lesz az atlantai sólyom is, de még sokkal nagyobb: a magassága 12,5 méter lesz, legnagyobb szélessége (szárnyfesztávolsága) pedig 19,5 méter. A szobor elemeit Budapesten gyártják le, innen darabokban szállítják majd Atlantába. Összesen száz ember vesz majd részt az elkészítésében és összeállításában. (USA Today)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt