Az Iszlám Állam női kommandója tervezte a gázpalackos akciót Párizsban

Francois Molins párizsi ügyész szerint az Iszlám Állam irányította azt a három nőt, akiket egy gázpalackokkal teli autó miatt tartóztattak le csütörtökön a Párizstól délre található Boussy-Saint-Antoine-ban. Molins szerint a terrorszervezet harcosokat akart képezni belőlük.

Az elfogásuk során az egyik intézkedő rendőrt megkéselték, az egyik nőt a rendőrök meglőtték. A csoport legfiatalabb, 19 éves tagjánál találtak egy levelet is, amiben hűséget esküdött az Iszlám Államnak. A másik két nő 39 és 23 éves.

Az ügyész szerint az egyik nő korábban két terroristának is a jegyese volt. Egyikük, Larossi Abballa júniusban két rendőrt ölt meg, mielőtt lelőtték, a másik vőlegénye pedig Abel Kermiche lehetett, aki júliusban elvágta egy katolikus pap torkát.

A francia belügyminiszter szerint a titkosszolgálatok egy ideje már figyelték a nőket, de miután vasárnap a Notre Dame közelében észlelték a gázpalackokkal megrakott autót, versenyt kellett futniuk az idővel, hogy megállítsák őket.

A rendszám nélküli Peugeot 607-est szerdán, Párizs belvárosában találták, benne arab nyelvű írásokkal. A vezetőülésen lévő palack üres volt, és a kocsiban detonátort sem találtak. (BBC)