Elmegyógyintézetbe küldött két kommentelőt a székesfehérvári bíróság, mert csatlakozni akartak az Iszlám Államhoz

2016 szeptember 9., péntek 14:20
193

Terrorcselekmény előkészületének gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezett két férfit pénteken a Székesfehérvári Járásbíróság. A közlemény szerint a két gyanúsított ellen a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda „terrorcselekmény terrorista csoportban történő elkövetése érdekében megvalósított terrorcselekmény előkészülete” miatt indított eljárást.

A két férfi a gyanú szerint az interneten üzeneteket váltott az Iszlám Állam terrorszervezethez való csatlakozásról, illetve egyikük kommentekben terrorcselekmények elkövetését helyezte kilátásba. A nyomozási bíró az előzetes letartóztatás helyszíneként az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet (IMEI) jelölte ki.

A törvényszék közölte, hogy a gyanú szerint a gyanúsítottak 2014 októberétől 2015 januárjáig a Gyakorikerdesek.hu-n váltottak egymással üzeneteket az Iszlám Államhoz való csatlakozásról.

Az egyik gyanúsított a másikat a csatlakozás módjára és leplezésére vonatkozó tanácsokkal látta el.

Egyikük 2015 januárjában a terrorszervezethez való csatlakozás miatt Isztambulba utazott, azonban Törökországban letartóztatták, és Budapestre visszatoloncolták. A másik gyanúsított szándéka is a csatlakozás volt, de erre bizonyos objektív okok miatt nem került sor.

A közlemény szerint az egyik gyanúsított 2016 júliusában egy nyilvános Facebook-oldalra írt egy kommentet, amelyekben terrorcselekmények elkövetését helyezte kilátásba, illetve segítséget kínált az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez csatlakozni kívánó embereknek.

A bíróság mindkét férfi előzetes letartóztatását elrendelte, mert úgy látta, fennállt szökésük vagy elrejtőzésük veszélye, illetve más okból megalapozottan feltételezhető, hogy az eljárási cselekményeknél a jelenlétük nem lenne másképp biztosítható. A végzés nem jogerős, de előzetesen végrehajtható.

Varga Noémi, a Székesfehérvári Törvényszék szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a két férfi által elkövetett bűncselekmények a büntető törvénykönyv (Btk.) szerint akár 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatók. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt