Elmegyógyintézetbe küldött két kommentelőt a székesfehérvári bíróság, mert csatlakozni akartak az Iszlám Államhoz

bűnügy
2016 szeptember 09., 14:20
comments 188

Terrorcselekmény előkészületének gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezett két férfit pénteken a Székesfehérvári Járásbíróság. A közlemény szerint a két gyanúsított ellen a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda „terrorcselekmény terrorista csoportban történő elkövetése érdekében megvalósított terrorcselekmény előkészülete” miatt indított eljárást.

A két férfi a gyanú szerint az interneten üzeneteket váltott az Iszlám Állam terrorszervezethez való csatlakozásról, illetve egyikük kommentekben terrorcselekmények elkövetését helyezte kilátásba. A nyomozási bíró az előzetes letartóztatás helyszíneként az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet (IMEI) jelölte ki.

A törvényszék közölte, hogy a gyanú szerint a gyanúsítottak 2014 októberétől 2015 januárjáig a Gyakorikerdesek.hu-n váltottak egymással üzeneteket az Iszlám Államhoz való csatlakozásról.

Az egyik gyanúsított a másikat a csatlakozás módjára és leplezésére vonatkozó tanácsokkal látta el.

Egyikük 2015 januárjában a terrorszervezethez való csatlakozás miatt Isztambulba utazott, azonban Törökországban letartóztatták, és Budapestre visszatoloncolták. A másik gyanúsított szándéka is a csatlakozás volt, de erre bizonyos objektív okok miatt nem került sor.

A közlemény szerint az egyik gyanúsított 2016 júliusában egy nyilvános Facebook-oldalra írt egy kommentet, amelyekben terrorcselekmények elkövetését helyezte kilátásba, illetve segítséget kínált az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez csatlakozni kívánó embereknek.

A bíróság mindkét férfi előzetes letartóztatását elrendelte, mert úgy látta, fennállt szökésük vagy elrejtőzésük veszélye, illetve más okból megalapozottan feltételezhető, hogy az eljárási cselekményeknél a jelenlétük nem lenne másképp biztosítható. A végzés nem jogerős, de előzetesen végrehajtható.

Varga Noémi, a Székesfehérvári Törvényszék szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a két férfi által elkövetett bűncselekmények a büntető törvénykönyv (Btk.) szerint akár 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatók. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.