Észak-Korea ma végleg atomhatalommá vált

külföld
2016 szeptember 09., 07:48
comments 210

Péntek reggel Észak-Korea kísérleti atomrobbantással ünnepelte az ország 68. születésnapját. Ez "elsősorban azért jelentős, mert ezzel Észak-Korea többé-kevésbé ténylegesen is atomhatalommá vált", értékelte a történteket a BBC-nek Robert Kelly, a dél-koreai Puszan Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakának professzora.

Aggódó dél-koreaiak nézik az északi atomrobbantásról szóló híreket egy szöuli vasútállomáson. AFP PHOTO / JUNG YEON-JE
photo_camera Aggódó dél-koreaiak nézik az északi atomrobbantásról szóló híreket egy szöuli vasútállomáson. AFP PHOTO / JUNG YEON-JE

Kelly szerint maga a robbantás, vagyis az, hogy Észak-Koreának van atomfegyvere, nem újdonság. "Egy ideje már tudjuk, hogy van atomfegyverük. De most már folyamatos és rendszeres tesztekkel igazolják is ezt". Ennek pedig szerinte az az üzenete, hogy

nem fognak lemondani az atomfegyverről,

vagyis ténylegesen is atomhatalmi státuszt követelnek maguknak.

Ez már az ötödik kísérleti robbantás volt, amelyek között volt kudarcot valló is, de több sikeres is. Például a legutóbbi, januári kísérleti robbantás, amikor Észak-Korea azt próbálta elhitetni, hogy már hidrogénbombája is van, bár az akkor mért értékek - a detonáció okozta földmozgás erőssége és az atmoszferikus adatok - ezt nem támasztották alá. Hogy mást ne mondjunk, a mostani, tíz kilotonnásra becsült robbanás nagyobb rengést okozott a januárinál.

A legújabb atomkísérlet különböző vérmérsékletű reakciókat szűlt. Észak-Korea két regionális ellensége, Japán és Dél-Korea érthető izgalommal reagált:

  • Dél-Koreában összehívták a biztonsági tanácsot;
  • a japán védelmi miniszter pedig az országát ért súlyos fenyegetésként értékelte a robbantást.

Az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama "komoly következményeket" emlegetett, és azt ígérte, hogy a következő napokban térségbeli szövetségeseivel egyeztet majd az ellenlépésekről.

Az észak-koreai kísérletet még az orosz kormány is "határozottan elítélte" - Oroszországban amúgy a távol-keleti területeken érezni is lehetett az 5,3-as erősségű földrengést, amit a detonáció okozott. Kína, Észak-Korea legközelebbi - de így is elég távolságtartó - kváziszövetségese viszont mérsékletre intette a nemzetközi közösséget, bár elismerte, hogy Észak-Korea a robbantással "csak olajat öntött a tűzre".

A nagy kérdés most amúgy az, hogy mennyit fejlődött az észak-koreai atombombaipar. Azt korábban is tudtuk, hogy van atombombájuk, de eddig minden elérhető információ szerint csak olyan, amit fegyverként ténylegesen nem lehet bevetni - nem lehet felszerelni egy hordozórakétára. Észak-Korea most a robbantás után kiadott közleményében azt állítja, hogy

rakétára töltetként felszerelhető bombát robbantott,

márpedig azt, hogy van interkontinentális ballisztikus rakétájuk, egy műhold fellövésével már bizonyították. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.