Fontos felfedezést tettek magyar kutatók

A Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia közös kutatócsoportjának sikerült azonosítania azt az agyterületet, amely az emlékek rövid távú memóriából a hosszú távú memóriába való áttöltésében kulcsfontosságú éleshullám-fodrok keletkezéséért felelős.

Eredményeiknek nagy szerepe lehet az epilepszia legnehezebben gyógyítható fajtája, a rángógörcsöt is okozó temproálislebeny-epilepszia kutatásában is, mert ugyanez az agyterület felelős annak kialakulásában is.

A most azonosított agyterület a hippokampusz eddig kevésbé vizsgált, CA2 régiója. A kutatók, Berényi Antal és munkatársai olyan sejtcsoportokat kerestek, amelyek képesek ritmusokat indítani az agyban, mert ezek a ritmusok lehetnek az epilepsziás rohamok kiindulópontjai is.

Sok agyterület egyidejű megfigyelésével a szegedi kutatók rájöttek, hogy bizonyos sejtek aktiválódását mindig éleshullám-fodor ritmusok kialakulása követi, ami az emléknyomok áttöltésének a kulcseleme. (Via MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.