Két héten belül a negyedik alkalommal állapodott meg a semmiről az amerikai és az orosz külügyminiszter

2016 szeptember 9., péntek 21:21
105

John Kerry szerint hatékony légkörben zajlottak a Szergej Lavrovval folytatott genfi tárgylások pénteken, de a szíriai tűzszünettek kapcsolatban most sem tudtak áttörést elérni. Az amerikai és az orosz külügyminiszter az utóbbi két hétben már a negyedik alkalommal ültek össze, de amíg intenzív harcok zajlanak Aleppó körül, nem tudnak miben megállapodni.John Kerry és Szergej Lavrov - Fotó: AFP/Kevin Lamarque

A tűzszüneti megállapodás első tervezete főleg Aleppó környékére koncentrálna, csakhogy ott az orosz által támogatott szír kormányerők az utóbbi napokban folyamatosan nyomulnak előre. Az amerikaiak el szeretnék érni, hogy egy szabadon hagyott folyosón humanitárius segítséget tudjanak nyújtani a város lakosságának, majd pedig a kormányerők szüntessék be a légicsapásaikat. A tervek között szerepel, hogy az oroszok és az amerikaiak közösen harcoljanak az al-Káidához kapcsolódó szélsőségesek ellen.

Kerry korábban világossá tette, hogy csak akkor haladhatnak tovább a tűzszünetről szóló tárgyalásokkal, ha Aleppó helyzetét sikerült rendezniük. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt