„Tilos felmászni” – írták a veszélyes mászókára, majd otthagyták a játszótér közepén

ÉLET
2016 szeptember 09., 02:12
comments 134

Mi a teendő, amikor a negyvenmillió forintból felújított játszótéren veszélyes a játékok egy része?

Ezzel a kérdéssel találta szembe magát idén nyáron az I. kerület önkormányzata. A Halászbástya mellett pont egy évvel ezelőtt, 2015. szeptemberében adták át a felújított Mátyás Király Játszóparkot. A gyerekek imádták a kicsit középkori hangulatú, várfalas, bástyás, ágyús, börtönös játszóteret, a szülők viszont nem.

A játékok veszélyesnek tűntek, a környékbeli családok elmondása szerint több kisebb baleset is történt. A szülőknek idén nyárra lett elegük abból, hogy hiába írogatnak az önkormányzatnak, az nem nagyon hajlandó változtatni, ezért saját pénzből adtak össze egy szakértői jelentésre.

Ez gyakorlatilag halálcsapdaként írta le a játszóteret, volt olyan játék, ami 32 különböző ponton volt balesetveszélyes.

A jelentést elküldték az önkormányzatnak, ami nem sokkal később átmenetileg bezáratta a játszóteret. A történetről írtunk részletesen július végén.

Az önkormányzat egyébként kb. azzal védekezett, hogy túl sok volt a játszótéren a gyerek, és az extrém terhelés miatt fáradtak el a játékok, amik egyáltalán nem voltak veszélyesek, illetve, hogy normál karbantartás miatt zártak be a nyári szünet közepén. Ennek a karbantartásnak most lett vége, és talán mondhatom, hogy világklasszis megoldások születtek.

A veszélyesnek ítélt mászókára és faágyúkra felkerült egy „Dekoráció! TILOS FELMÁSZNI” felirat, de a játékokat otthagyták a játszótér közepén.

A dolog például így néz ki.

Illetve így.

Ez több szempontból is zseniális húzás.

Egyrészt a négyéves gyerekek általában nem tudnak olvasni, így nem is értik, hogy mi a tábla, ami kint van.

Persze a szülők rájuk tudnak szólni, hogy ne másszanak fel a mászókára, meg ne üljenek az ágyún, és ezzel az I. kerület meg is csinálta a tökéletes játszóteret, csupa hívogató játékkal, amit a gyerekeknek nem szabad használniuk.

Talán még kihelyezhetnének valahová egy csomó fagylatot és csokit, és kiírhatnák, hogy mérgező, nem szabad megenni.

Egyébként ezen kívül is voltak azért javítások, a leszakadt függőhidat is újrarakták, az eltört hintákat kicserélték, és a bástyát, amiről már az átadás után betonelemek potyogtak le, látszólag megerősítették, került rá belülre egy korlátszerűség, így valószínűleg nehezebben lehet leesni róla.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.