Vezércikkben küldte el az anyjába Zuckerberget a legnagyobb norvég napilap

INTERNET
2016 szeptember 9., 10:10
comments 97

Espen Egil Hansen, a norvég Aftenposten napilap főszerkesztője és vezérigazgatója dühös véleménycikkben kelt ki Mark Zuckerberg és a Facebook cenzúrája ellen. Azt írta, hogy Zuckerberg „a világ legnagyobb hatalmú szerkesztője”, de a hatalmát nem a szabadság terjesztésére, hanem csorbítására használja, és ok nélkül cenzúrázza a posztokat a Facebookon.

A lap azután írta ezt, hogy egy norvég író kiposztolta a Facebookon Nick Ut Pulitzer-díjas fotóját a vietnami háborúról, a The Terror of War-t:

photo_camera Nick Ut: The Terror of War

Ezek után a Facebook fogta magát, és törölte posztot, mert ugyan lehet ez egy díjazott sajtófotó, de a Facebook felhasználási szabályzatával ellenkezik, mert nemiszerv van rajta. A Facebook a törlés mellett fel is függesztette az író, Tom Egeland fiókját, aki hiába érvelt azzal, hogy a posztjában csak a háborús történelem legemlékezetesebb fényképeiről írt.

Ezt a sztorit írta meg aztán az Aftenposten, és ők is használták a cikkükben a fotót. Miután a cikket ezzel a képpel megosztották a Facebookon, kaptak egy üzenetet, hogy vagy töröljék, vagy pixelezzék ki a rajta lévő nemiszervet. Mielőtt válaszolhattak volna, a Facebook törölte a posztot.

A lap főszerkesztője szerint ez így nagyon nem jól van, nem állapot, hogy az oldal nem tud különbséget tenni a gyerekpornó és a világ egyik leghíresebb sajtófotója között. Ezzel pedig a Facebook csak cenzúráz, tök értelmetlenül. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt