Vezércikkben küldte el az anyjába Zuckerberget a legnagyobb norvég napilap

Espen Egil Hansen, a norvég Aftenposten napilap főszerkesztője és vezérigazgatója dühös véleménycikkben kelt ki Mark Zuckerberg és a Facebook cenzúrája ellen. Azt írta, hogy Zuckerberg „a világ legnagyobb hatalmú szerkesztője”, de a hatalmát nem a szabadság terjesztésére, hanem csorbítására használja, és ok nélkül cenzúrázza a posztokat a Facebookon.

A lap azután írta ezt, hogy egy norvég író kiposztolta a Facebookon Nick Ut Pulitzer-díjas fotóját a vietnami háborúról, a The Terror of War-t:

Nick Ut: The Terror of War

Ezek után a Facebook fogta magát, és törölte posztot, mert ugyan lehet ez egy díjazott sajtófotó, de a Facebook felhasználási szabályzatával ellenkezik, mert nemiszerv van rajta. A Facebook a törlés mellett fel is függesztette az író, Tom Egeland fiókját, aki hiába érvelt azzal, hogy a posztjában csak a háborús történelem legemlékezetesebb fényképeiről írt.

Ezt a sztorit írta meg aztán az Aftenposten, és ők is használták a cikkükben a fotót. Miután a cikket ezzel a képpel megosztották a Facebookon, kaptak egy üzenetet, hogy vagy töröljék, vagy pixelezzék ki a rajta lévő nemiszervet. Mielőtt válaszolhattak volna, a Facebook törölte a posztot.

A lap főszerkesztője szerint ez így nagyon nem jól van, nem állapot, hogy az oldal nem tud különbséget tenni a gyerekpornó és a világ egyik leghíresebb sajtófotója között. Ezzel pedig a Facebook csak cenzúráz, tök értelmetlenül. (Guardian)