Matolcsy új barátnője anyjának munkaadója négy Pallas-alapítvánnyal is szerződésben áll UPDATE: mind a hattal

bulvár
2016 szeptember 10., 11:06
comments 212

Könyvviteli szolgáltatást végzett 2014-ben a Dokumat Kft. a Pallas Athéné Domus Mentis alapítvány (PADMA) számára, írja a Népszabadság.

Ez azért érdekes, mert a Magyar Nemzeti Bank ügyetlen válaszából kiderült, hogy Matolcsy György MNB-elnök új barátnője Vajda Zita, aki 2016 májusáig az ő nemzetközi titkáraként dolgozott, és vett fel havi nettó 1,1 millió forint fizetést (a PADI-ban továbbra is kuratóriumi tag, ahogy az alapítványi Vízház Zrt. igazgatóságának is tagja).

A Dokumat Kft.-nél dolgozik Vajda Zita édesanyja, Vajda Péterné. A PADMA pedig egyike a hat „Matolcsy-alapítványként” emlegetett entitásnak, amelyek az MNB (pontosabban a magyar adófizetők) 265 milliárd forintjából indultak, és amelyek költekezését Matolcsyék el akarták rejteni az adófizetők elől.

A Dokumat mást is csinált az alapítványoknál, lettem figyelmes adatbázisunkban:

  • a PADA számára is végeznek könyvelést, havi 450 ezer forintért (+áfa)
  • a PAGEO számára is végeznek könyvelést, havi 480 ezer forintért (+áfa)
  • a PADOC számára is nyújtanak számviteli szolgáltatást, havi legalább 600 ezer forintért (+áfa)
  • a PADMA-nak végzett munkát havi legalább 632 ezer forint (+áfa) díjazásért végezték

UPDATE: sőt, a maradék két alapítványnak is dolgoznak. Ez nincs fenn a honlapokon, csak az 5 millió forint alatti kifizetések között, amiket az Együtt kért ki (most Ferjancsics László bocsátotta rendelkezésünkre). Ezek szerint a Dokumat dolgozott még:

  • a PADI számára – itt kuratóriumi tag Vajda Zita –, két hónapig, havi 552 ezer forint (+áfa) díjért, és a
  • a PADS számára havi 645 ezer forintért (+áfa).

Mivel a Dokumat kft. árbevétele mindössze hatvanmillió forint volt tavaly, sejthető, hogy sok más bevételi forrása ennek a cégnek sincs az MNB-s alapítványokon kívül. (Ilyen, szinte csak MNB-s vagy MNB-szatelit megrendelésekből tartott cég például Száraz István médiaügynöksége, a Frank Digital Kft. is.)

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre a kötcsei Dobozy kúriánál. (Fotó: Varga György / MTI)
photo_camera Matolcsy György megérkezik Kötcsére 2016 szeptember 10-én. MTI Fotó: Varga György

Vajda Zita testvére, Vajda Kitti két trafikcégben is érdekelt volt, írja a Népszabadság. Az egyik, a

Lazít-ok Bt.

máig Vajda testvérének résztulajdonában van (itt ügyvezető is), ez a cég tavaly 6,2 millió forint nyereséget hozott. A

Málcájt Bt.

-ből már kiszállt Vajda Kitti. (Népszabadság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.