Megállapodott az USA és Oroszország Szíriáról

külföld
2016 szeptember 10., 05:28
comments 62

Diplomáciai áttörésről beszélnek, miután John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hosszas tárgyalások után arról számoltak be Genfben, hogy megállapodtak egy sor vitás kérdésben a szíriai polgárháború rendezéséről.

A terv szerint újraélesztik azt a tűzszünetet, amiben már februárban megállapodtak; a szíriai kormányerők például beszüntetik az ellenzéki erők által ellenőrzött területeken folytatott hadműveleteiket. Az USA és Oroszország pedig közös parancsnokságot hoz létre, ahol az Iszlám Állam és az al-Núszra elleni csapásaikat koordinálni fogják.

photo_camera AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

Lavrov és Kerry öt dokumentumokat írtak alá erről, de abban állapodtak meg, hogy ezeket nem teszik nyilvánossá.

Kerry szerint az egyik legkényesebb kérdés az volt, hogy rávegyek a szíriai kormányt, ne bombázzon ellenzéki területeket azzal az ürüggyel, hogy az al-Núszra harcosait célozza ott. Megállapodtak arról is, hogy gondoskodnak segélyszállítmányok Aleppóba juttatásáról.

Lavrov arról számolt be, hogy a szíriai kormány kész támogatni a megállapodásban foglaltakat. (Reuters, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.