Merkel CDU-ja ezúttal fölényesen verte az idegengyűlölő szélsőjobbot

politika
2016 szeptember 12., 14:58

Elég komoly sokkot jelentett Angela Merkel német kacellárnak, hogy a múlt heti tartományi választáson az ex-NDK-s Mecklenburg-Elő-Pomerániában a pártja csak a harmadik legerősebb lett, mert 21 százalékot elérve megelőzte őket a szélsőjobboldali Alternatív Németországért (AfD). A bevándorlógyűlölők azonnal a kacellár befogadó politikájának bukását vizionálták. Annál is inkább, mert ebben a tartományban található Merkel parlamenti választókörzete is.

Vasárnap azonban újabb tartományi - ezúttal önkormányzati - választást tartottak a szomszédos Alsó-Szászországban. A friss eredmények szerint itt Merkel pártja, a kereszténydemokrata CDU maradt a legnagyobb politikai erő 34,4 százalékkal, a második a koalíciós partnere, az SPD lett 31,2 százalékkal, megelőzve a 10,9 százalékot elérő Zöldeket. Az Afd csak negyediknek futott be 7,8 százalékkal.

Az első három helyezett mindegyike gyengébben szerepelt ugyan, mint 2011-ben, de csak 2-3 százalékkal, a szélőségesek viszont nem tudtak olyan hatalmas növekedést felmutatni, mint Mecklenburgban. Utóbbi egyébként volt keletnémet tartomány, ezekben pedig hagyományosan nagyon a neonácik és az egyéb gyűlölködők támogatottsága, mint az ex-NSZK-s területeken.

(via politico.eu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.