U-R-A-M-I-S-T-E-N: 20 éve most először jutott be ellenzéki politikus a fehérorosz parlamentbe

külföld
2016 szeptember 12., 11:07
comments 42
link Forrás

Földcsuszamlásszerű ellenzéki siker a fehérorosz választáson!

Az Európa utolsó igazi diktatúrájának tartott országban bekerült a parlamentbe Anna Konopacskaja és Jelena Anyiszim is. Mindketten az ellenzékhez köthető politikusok, előbbi tagjai is egy ellenzéki pártnak, utóbbi pedig ugyan függetlenként indult, de határozottan a fehérorosz ellenzékhez sorolják.

A 110 fős fehérorosz törvényhozásba legutóbb 1996-ban került be ellenzéki jelölt.

A mostani eredmények azonban még nem hivatalosak. Bár a nemzetközi média már viszonylag széles körben beszámolt az ellenzékiek mandátumszerzéséről az eddig kiszivárgott eredmények alapján, a hivatalos képviselői névsort csak a hét második felében közlik a fehérorosz hatóságok.

Az országot 1994 óta vezető Alekszandr Lukasenka elnök azt mondta, hogy ezen a választáson igyekeztek úgy eljárni, hogy „a nyugat is elégedett legyen”, és elmozdítani azokat az akadályokat, amik miatt az ellenzéki jelöltek eddig nem igazán tudtak elindulni sem a választáson.

A mostani választás idején külföldi megfigyelőket is hívtak az országba, az ő jelentésük és később kerül majd nyilvánosságra. (Moscow Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.