Először sikerült felvenni két delfin beszélgetését

2016 szeptember 13., kedd 14:07
72

Régóta tudjuk már, hogy a delfinek viszonylag fejlett módon kommunikálnak több mint 1000 különböző füttyel és kattogással, hogy kifejezzék, ha izgatottak, boldogok, idegesek, vagy elvesztek a csoporttól.

De most ukrán kutatóknak sikerült felvenni két fekete-tengeri palackorrú delfin, Jasa és Jana beszélgetését, és kiderült, hogy a hangerő és a frekvencia változtatásával különálló szavakat, és azokból alkotott mondatokat használnak, egészen hasonlóan az emberekhez.

Sőt, velünk ellentétben nem vágtak egymás szavába: mindkét delfin megvárta a mondat végét, mielőtt válaszolt rá. A kutatók egyelőre nem értik, mit mondanak a delfinek, de úgy vélik, akár 5 szóból álló mondatokat is tudnak alkotni.

Korábban az volt a probléma, hogy nem tudták elkülöníteni a jeleket aszerint, hogy melyik delfintől származtak. Most a víz alatti mikrofonokat úgy helyezték el, hogy a delfinek kitakarják egymás hangját, így sikerült azonosítani a hangok forrását. (Telegraph)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt