Korrupció miatt 3 év 10 hónap LETÖLTENDŐ börtönt kapott az egykori Szerbia és Montenegró elnöke

bűnügy
2016 szeptember 13., 17:59
comments 75

Korrupció miatt 3 év 10 hónap letöltendő börtönbüntetésre és 1,1 millió eurós (341 millió forint) kártérítésre ítélték Podgoricában Svetozar Marovićot, az egykori Szerbia és Montenegró nevű államszövetség volt elnökét. A volt elnöknek ezen felül 100 ezer eurót (31 millió forint) humanitárius célokra kell fordítania.

Az ítéletet azután mondták ki, hogy Svetozar Marović bűnösnek vallotta magát, és vádalkut kötött az ügyészséggel. Az egykori politikust, a kormányzó Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) volt politikai tanácsának az elnökét tavaly decemberben vették őrizetbe, miután nyáron több, hozzá közel álló személyt, a montenegrói Budva több vezetőjét, illetve Marović több családtagját is korrupció és hivatali visszaélés gyanújával tartóztatták le.

photo_camera Svetozar Marovic elnökként mond beszédet még 2005-ben az Európai Tanácsban (Fotó: Olivier Morin / AFP)

Az elfogottakat azzal gyanúsították, hogy a budvai Plaza bevásárlóközpont és a Jaz nevű strand mellett épített tér kialakításakor hivatali visszaélést követtek el, és ezzel több millió eurós kárt okoztak a városnak. Az ügyészség korábban közölte, hogy Svetozar Marović volt a budvai „bűnszervezetnek a feje”. Az egykori elnök a kihallgatása során beismerte, hogy politikai befolyását használta a budvai ügyletek lebonyolításakor.

Svetozar Marović volt a rövid életű Szerbia és Montenegró egyetlen elnöke, az államközösség fennállásának három évén át, 2003 és 2006 között töltötte be ezt a funkciót, amíg 2006-ban Montenegró és Szerbia a montenegrói népszavazás után függetlenné nem vált. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt