Jegesmedvék ejtettek túszul orosz kutatókat

ÁLLAT
2016 szeptember 14., 10:23
comments 118

A Jeges-tenger egy apró szigetén dolgozó orosz expedíció került bajba, ráadásul akár egy hónap is eltelhet, mire segítséget kaphatnak.

A Szibériától északra fekvő Troynoy-sziget meteorológiai állomásán dolgozó öt kutatót tíz felnőtt jegesmedve és több bocs vette körbe az elmúlt két hétben. Az egyik nőstény medve az állomás ablakai alatt éjszakázik és az egyik kutyát is meggyilkolták már.

A problémát az okozza, hogy a kutatócsoportnak nincs több olyan jelzőfáklyája, amit máskor a ragadozók elriasztására lehet használni. Így az ötfős csapat (köztük két házaspárral) úgyfest, az állomáson ragadt.

Indítottak értük mentőexpedíciót, kutyákkal és fáklyákkal felszerelkezve, de ők csak egy hónap alatt érhetnek oda. Az állomáson ragadt kutatókat figyelmeztették, hogy mindenképp maradjanak az épületen belül, életveszélyes lenne kijönniük.

Az állomást felügyelő vállalat vezetője szerint amúgy mindez nem példa nélküli, a térségben jegesmedvéből sok, emberből pedig kevés él, ez pedig okozhat hasonló eseteket. A jegesmedvék várhatóak maguktól is lelépnek majd október végén vagy november elején, élelmet szerezni, mert ilyenkor a vízállás ezt lehetővé teszi. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.