Jegesmedvék ejtettek túszul orosz kutatókat

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A Jeges-tenger egy apró szigetén dolgozó orosz expedíció került bajba, ráadásul akár egy hónap is eltelhet, mire segítséget kaphatnak.

A Szibériától északra fekvő Troynoy-sziget meteorológiai állomásán dolgozó öt kutatót tíz felnőtt jegesmedve és több bocs vette körbe az elmúlt két hétben. Az egyik nőstény medve az állomás ablakai alatt éjszakázik és az egyik kutyát is meggyilkolták már.

A problémát az okozza, hogy a kutatócsoportnak nincs több olyan jelzőfáklyája, amit máskor a ragadozók elriasztására lehet használni. Így az ötfős csapat (köztük két házaspárral) úgyfest, az állomáson ragadt.

Indítottak értük mentőexpedíciót, kutyákkal és fáklyákkal felszerelkezve, de ők csak egy hónap alatt érhetnek oda. Az állomáson ragadt kutatókat figyelmeztették, hogy mindenképp maradjanak az épületen belül, életveszélyes lenne kijönniük.

Az állomást felügyelő vállalat vezetője szerint amúgy mindez nem példa nélküli, a térségben jegesmedvéből sok, emberből pedig kevés él, ez pedig okozhat hasonló eseteket. A jegesmedvék várhatóak maguktól is lelépnek majd október végén vagy november elején, élelmet szerezni, mert ilyenkor a vízállás ezt lehetővé teszi. (Guardian)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.