Nemzeti park lesz a Fogarasi-havasokból

környezetvédelem
2016 szeptember 14., 19:10
comments 39

Nemzeti parkká nyilvánította a román kormány az ország legmagasabb hegységét, a Fogarasi-havasokat. A románul Munții Făgăraș-nak nevezett hegység legmagasabb pontja az 2544 méter magas Moldoveanu-csúcs, ez:

A hegyek szépsége a Magas-Tátráéval vetekszik, de a szlovák-lengyel magashegységnél sokkal kevésbé tartották rendben, például sokan panaszkodtak a szemétre, és elég csúnyák azok az utak, amiket Ceaucescu építtetett a hetvenes években teljesen érthetetlen okból.

Ez most változhat, miután egy tárcaközi bizottság felügyeli majd a nemzeti park kialakítását.

A kormány szerint a Fogarasi-havasok nemzeti park a romániai biodiverzitás leggazdagabb tartaléka lesz 27 féle élőhellyel, amely - a területén élő védett növények és állatok aránya tekintetében - "Európa Yellowstone-ja" lehet, írja az MTI. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.