Csak félig hülye ítéletet hozott az EU bírósága egy szerzői jogi perben

külföld
2016 szeptember 15., 10:04

Sajátos ítéletet hozott az Európai Unió bírósága egy szerzői jogi perben, amit a Sony egy németországi bolt tulajdonosa ellen indított.

A Sony azért akart kártérítést kicsikarni a boltostól, mert valaki az üzlet ingyen wifijét használva töltötte le a kiadó egyik dalát. Az ítélet szerint csak ezért nem kötelezhető kártérítésre a boltos, mert az információk egyszerű továbbítása esetén nem felelős a jogsértésért.

Az ítélet alapján a Sony azt viszont kérheti a német hatóságoktól, hogy kötelezzék a bolt tulajdonosát a vásárlók által elkövetelt jogsértés megszüntetésére vagy megelőzésére. Ezt a bíróság úgy képzeli, hogy a boltos, aki azért csinált wifihotspotot a boltjában, hogy ezzel vásárlókat csábítson magához, védje jelszóval a wifihálózatát, vagyis gyakorlatilag tegye hozzáférhetetlenné. Ez a bíróság szerint "nem korlátozza túlzottan a vállalkozási és a tájékozódási szabadsághoz való jogát".

A bíróság szerint a wifihálózat jelszavas védelme "eltántoríthatja a felhasználókat a szerzői jogok megsértésétől", pláne, ha a jelszót csak akkor kaphatják meg, ha megadják néhány személyes adatukat.

Vagyis az EU bíróságának életszerű elképzelése szerint ha egy üzletben internethozzáférést akarnának biztosítani a vásárlóknak, akkor előtte azonosítani kéne a vásárlókat. Emellett, gondolom, az is hasznos lenne, ha rendesen naplóznák is, ki és mikor használta a hálózatot, és akár naponta többször jelszót is váltanának, nehogy olyasvalaki élhessen vissza a hozáféréssel, aki mondjuk egyszer már járt abban az üzletben. (Via MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.