Riasztották a Gripeneket

Ma délután nem létesített kapcsolatot a magyar polgári légiforgalmi irányítással egy Bakuból-Brüsszelbe tartó repülőgép, ezért a NATO Integrált Légivezetési Központ riasztotta a Magyar Honvédség készültségi szolgálatában lévő Gripenjeit – írja az MTI.

Levegőbe emelkedik egy svédek által a gyakorlatra biztosított Gripen vadászrepülőgép Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison 2015. június 26-án. Hende Csaba honvédelmi miniszter sajtótájékoztatóján mutatták be a Magyar Honvédség légi utántöltő képességét, a Gripen vadászrepülőgépek légi utántöltésének begyakorlását, és a felkészülést a Baltic Air Policing nemzetközi szerepvállalásra. (Fotó: Ujvári Sándor / MTI)

A Magyar Honvédség így számolt be az esetről: „Egy Gulfstream V típusú repülőgép 16.00 óra 38 perckor lépett be Magyarország légterébe. A repülőgép a repülési tervtől nem tért el, de nem vette fel a kapcsolatot a polgári irányítással. A határt átlépve a Gripen pár elfogta a repülőgépet és elvégezte az azonosítást. A civil repülőgép 16.00 óra 49 perckor rádiókapcsolatot létesített a Magyar Polgári Légiforgalmi Szolgálattal, és folytatta útját Brüsszel felé. A riasztás után a Gripenek visszatértek a kecskeméti repülőbázisra.”

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.