Élete legnehezebb feladata elé állította Orbán Viktort a közrádió riportere

Média
2016 szeptember 17., 12:27
comments 163

Van a jelenlegi MTVA-nak az a kényszerképzete, hogy ők nem állami média, hanem közszolgálati, és ezt rendszeresen ki is kérik maguknak.

Elviekben érthető a különbség, hiszen a közmédia az adófizetők pénzéből van fenntartva, így fontos témákban kiegyensúlyozottan tájékoztat, nemcsak a kormány véleményét jeleníti meg. Ez persze feltételezne valamiféle függetlenséget is, ezért sem Rogán Antal propagandaminisztériumának költségvetésében van feltüntetve az MTVA 80 milliárdjára. Pedig lenne benne logika, az előállított tartalmat elnézve.

Orbán Viktor pénteki rádióinterjúi eddig sem arról szóltak, hogy megizzasztották a miniszterelnököt, aki aztán a stúdióból távozva mondjuk lebalfaszozza a kérdezőt. De azért néha valami látszotot kerítettek, álkérdésekkel.

Aztán jött a most pénteki interjú, ahol Orbán Viktor olyan helyzetbe került, amire még ő maga sem számíthatott. Egyszerűen teljesen feleslegesen ücsörgött a stúdióban, Kiss Gábor István úgy felkészült a kormánypropagandából, hogy Orbán Viktornak nem is hagyott belőle semmit.

Íme Kiss Gábor István legjobb pillanatai, amivel megújította a miniszterelnöki interjúkat, a kérdések után Orbán legelsői mondatai. Az interjú a pozsonyi EU-csúcs előtt készült.

Fontos a konferencia, valóban elég, ha csak magunk elé vesszük a meghívót, ugye, a migrációs válság és a Brexit éles reflektorfényt vetített az Európai Unió gyengeségére vagy az Európai Uniót elért krízishelyzetek félrekezelésére, kezelésére. Vagyis az ember a hét első felében látta a nyilatkozatháborút, amely Pozsony előtt hangzott el, csak kapkodta a fejét, lesz előremutató közmegegyezés a végén? Be lehet azt bizonyítani egy nap alatt, hogy Pozsony nem lesz Brüsszel?

Sokat akar Ön tőlem, egy tanácskozás előtt megmondani, hogy hová fogunk kilyukadni, a mai világban közel van az istenkísértéshez. (...)

Jó, de nem volna hátrány, ha a két pont, a migrációs krízis és a Brexit kapna egy-egy sorszámot, és a migrációs krízisé lenne a kisebb sorszám a megbeszélnivalók között, mert a nyugat-európai tagállamok ez utóbbit, a Brexitet vennék elő, miközben még nem történt meg Nagy-Britannia hivatalos kilépéséről szóló bejelentése sem.

A józan ész szabályai azt követelik, hogy a migrációt tegyük első helyre. (...)

Van egy négypontos javaslat, amely tekinthető a Visegrádi Négyek közös javaslatának, hogy az Európai Unió költségvetési fegyelme, az Európai Bizottság találja meg eredeti feladatát, legyen a migráció tagállami kérdés, és legyen egy közös hadsereg. Ezeket kimondhatja majd a 27-ek közössége, legalább annyit kimondhatnak, hogy ezek fontos kérdések?

Jussunk el odáig először, hogy a V4-ek ezt hivatalos formában is mondják ki. (...)

De nemcsak el akarják venni ezt a hatáskört, hanem egyébként pénzt is el akarnak venni, és ez matematika. Tehát eddig arról beszéltünk, hogy ki mit gondol, vagy milyen retorikai vitát látunk magunk előtt az unió csúcsvezetői körében, ez viszont már matematika, amit az Európai Bizottság javasol, hogy 24 százalékkal vágják le a felzárkóztatási forrásokat, tehát magyarul az Európai Unió szegényebb régióinak felzárkóztatási támogatását, -24 százalék, és a migrációra +25 százalék: ez pedig matematika.

Nem babra megy a játék. (...)

De egyébként a határvédelem végre középpontba kerülhet, mondjuk, az egyéb megoldási javaslatok közül? Vagy ha már arról beszéltünk, hogy melyek a kisebb sorszámú problémák, hogy miért nem teszik a határvédelmet legalább a top 3-ba bele a 27-ek körében?

Itt van javulás, legyünk méltányosak. (...)

De miért hisznek ebben dogmatikusan az unió vezetői? Ezt magyarázza el nekünk. Egy ingatag Törökországgal kötött ingatag alkuban inkább hisznek, mintegy egy határvédelmi feladatban?

Más politikai iskolán nevelkedtek. (...)

Viszont a határai átjárhatóak, mint azt tavaly is láttuk, meg az év eddigi részében is láttuk. Olyan a helyzet, és, ugye, ha már említi a számokat, hogy tényleg, csak Észak-Afrikában százezrek állnak gyakorlatilag a rajtvonalnál, és hogyha beáll a rossz idő, akkor ők megint akár a balkáni útvonalon érhetik el akár Magyarország határait. Szóval olyan a helyzet, mint amikor az árvíz érkezik, és gátakat kell húzni, és a gátakat élő erővel megtartani. Nem ilyen ez a metafora?

De ilyen, pontosan ilyen. (...)

Ugye, hogyha nézzük, egy fizikai gát épülhet az Ön által említett szakaszokon is, és hallani is ilyen tervekről, sőt a román–szerb határszakaszon is lehet ezt látni, meg meg is van az indoka, naponta tucatjával próbálják ott kikerülni irániak, más migránsok a kerítést, a magyar kerítést. Szóval: hogyha egy fizikai gát felépül, és az meg tudja tartani ezt az áradatot, akkor lehet egy jogi gátat is például építeni az október 2-ai népszavazás véleményével.

Lehet. Sőt, az egy jogi gátat fog jelenteni. (...)

Illetve létrejöhet, és látva a közvélemény-kutatásokat, erre jó esély van, hogy milliók zárkóznak fel a kormány álláspontja mögött, amely létrehozhat egy olyan közmegegyezést, amely akár egyfelől Európában példa, hivatkozási alap lehet, illetve az október 2-a lehet még egy fontos dátum egy nyugati tagállamban is. Erről mindjárt többet. De hogy itt létrejöhet egy ilyen milliós egyetértési pont.

Nézze, a kormány szerepét itt most zárójelbe teszem. (...)

Ugye, a héten elhangzott parlamentben napirend előtt Öntől, hogy cselre készül, cselvetésre készül Brüsszel, amennyiben nem tud dűlőre jutni ebben a kérdésben a tagállamokkal, akkor megpróbál a baloldali vezetésű városokkal dűlőre jutni és megoldani ezt a kérdést. Itt pontosan mire gondolt? Vagy mi áll ennek a dolognak a hátterében?

Nyilván keveset járnak nyugat-európai városokban, de ha valaki – mondjuk ezen a nyáron járt Spanyolországban vagy Olaszországban –, akkor láthatta azokat a baloldali városokat, amelyek fellobogózták magukat, és óriási transzparensekkel írták ki magukról, hogy üdvözlik az oda érkezett migránsokat. (...)

Műsorunk vendége volt Orbán Viktor miniszterelnök. Köszönjük, hogy elfogadta a meghívásunkat.

Köszönöm, hogy itt lehettem.”

Mi köszönjük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.