Figyelnie kell annak, aki érvénytelenül akar szavazni az októberi népszavazáson

POLITIKA
2016 szeptember 18., 19:42
comments 792

Ez itt egy érvényes "NEM" szavazat a Nemzeti Választási Iroda (NVI) útmutatója szerint, ami a szavazatszámláló bizottságoknak készült.

A dokumentumot "Választási füzetek 199." címmel szeptember elején készítette az NVI, és fel is került a honlapjukra.

Az látható, hogy a "NEM" karikában van az "X" jelölés, az "IGEN"-nél pedig alatta, tehát a szavazat valóban érvényes.

Ami érdekes, hogy a "Választási füzetek" korábbi kiadásaiban, hogy nézett ki (vagy nem nézett ki) az ábra.

A 2008-as népszavazáskor is volt útmutató a szavazatszámláló bizottságoknak, de abban egyáltalán nincsenek ábrák az érvényes és érvénytelen szavazatokról.

A legutóbbi, 2014-es önkormányzati választásnál sincsenek ilyen ábrák, csak annyi szerepel a szavazatszámláló bizottságoknak készült útmutatóban, hogy érvényesnek számít egy szavazólap, ha "egy körben van tollal írt x vagy + jel, függetlenül attól, hogy van-e bármilyen más megjelölés a szavazólapon".

Sőt, az összes elérhető közül egyedül a 2014-es Európai Parlamenti választásokra készült dokumentumban találtunk hasonló ábrákat, de azok sem pont ilyenek.

A két "X"-es érvényes példa akkor így nézett ki.

Akkor az első körbe került az "X".

Nem csak ott.

A 2014-es verzióban hat példán, egy kivételével, minden esetben az első válasszal demonstrálták az érvényes szavazatokat a zavaros helyzetekben, a mostani útmutatóban viszont ez nem így van. A zavaros, de érvényes szavatokat 2 "IGEN" és 3 "NEM" változatban mutatják be.

Ettől persze a "Választási füzetben" lévő információ pontos. Azzal is lehet érvelni, hogy az NVI-nél tisztában vannak vele, hogy most sok érvénytelen szavazat érkezhet, hiszen kampányoltak az érvénytelen szavazás mellett civil szervezetek, ezért készülnek rá megkülönböztetett figyelemmel. De ezzel együtt is kicsit szerencsétlen, hogy a példák többségében a kormánynak kedvesebb "NEM" verzióban mutatják be, hogy mi számít érvényes szavazatnak, ha nem teljesen egyértelmű a jelölés a szavazólapon.

Az idei útmutató szerint egyébként így kell érvénytelenül szavazni:

Itt az összes felsorolt példa az idei népszavazáshoz készül útmutatóban:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.