Aszad katonáit bombázták az amerikaiak, őrjöngenek Moszkvában

2016 szeptember 18., vasárnap 14:18
195

Egy teljes hét sem telt el a szíriai polgárháborúban kötött tűzszünetből, az orosz kormány máris úgy érzi, hogy az amerikaiak olyan súlyosan sértették meg a megállapodást, hogy borulhat az egész konstrukció. Holott éppen hétfőn kellene egy új szakaszába lépnie a rendezésnek.

Az a baj, hogy az USA bombázói több tucat, egyes jelentések szerint majdnem száz szír kormánykatonát megöltek, amikor állításuk szerint az Iszlám Állam csapatait akarták támadni. Az amerikaiak sajnálkoznak a téves célpont miatt, azt állítják, hogy nem tudták, hogy ennyire benyomultak Aszad katonái a terroristák által felügyelt területre. Amint a szír kormánnyal szövetséges orosz hadvezetés szólt nekik, hogy rossz csapatokat bombáznak, leállították a bevetést.

Az oroszoknak ez a magyarázat kevés egyelőre, az ENSZ BT rendkívüli összehívását kérték New Yorkban.

Az amerikaiak és az oroszok abban állapodtak meg, hogy ezen a héten csak az Iszlám Államot és az al-Kaidához közel álló milíciákat lehet támadni, egyébként tűzszünet legyen. A felhívásukhoz a legtöbb harcoló fél csatlakozott, így az oroszokkal szövetséges Aszad elnök, és az amerikaiakkal szövetséges szunnita szervezetek is.

A terv az volt, hogy ha ezen a héten sikerül mindent úgy betartani, ahogy ezt eltervezték, akkor a jövő héttől egy közös orosz - amerikai parancsnokság felügyeli a szélsőségesek elleni légicsapásokat. E terv megvalósulása került most veszélybe. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt