Cseh László egészségügyi adatait is nyilvánosságra hozták az orosz hackerek

sport
2016 szeptember 19., 14:51
comments 88

Már magyar áldozata is van annak a hackelési hullámnak, amely hetek óta izgalomban tartja a nemzetközi élsport világát. Hétfőn került ki az internetre a negyedik adag azokból a dokumentumokból, amelyet egy Fancy Bears nevű hackercsoport szerzett meg, és ezek közt felbukkan a hatszoros olimpiai érmes magyar úszó, Cseh László neve is.

A minden szakértő szerint az orosz titkosszolgálatokhoz köthető Fancy Bears-csoport szeptember elején kezdte el feltölteni az internetre azokat a dokumentumokat, amelyeket a nemzetközi doppingellenes szervezet, a WADA adatbázisának feltörésével szerzett meg.

Ezek a dokumentumok nem azt bizonyítják, hogy egy sportoló doppingolt-e vagy sem, hanem azt, hogy folyamodott-e engedélyért, hogy egészségügyi okokból olyan szert használhasson, amely egyébként szerepel a doppingellenes tiltólistákon. Ugyanakkor kétségtelen, hogy ezek a kérvények közt vannak gyanúsak is. Érdekes például, hogy milyen sok élsportoló szenved olyan légúti betegségben, amit véletlenül pont olyan szerrel kell kezelni, ami teljesítményfokozónak is jó. És az is, hogy sokaknak éppen a legnagyobb versenyekre felkészülés közben jut eszébe szerhasználatot kérvényezni.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a Kreml által irányított Fancy Bears célja most éppen az, hogy miután az oroszok teljes állami doppingprogramja lebukott, valahogy megpróbálják bemocskolni a nyugati sportolókat is. Rafael Nadaltól Chris Froome-on át Simone Biles-ig.

A most nyilvánosságra hozott dokumentum szerint a gyermekkora óta asztmás Cseh László még 2011 októberében kért és kapott engedélyt a Nemzetközi Úszószövetségtől egy formoterol nevű szer használatára. A szakértők szerint „a formoterol asztma és krónikus obstruktív légúti betegség kezelésére használják, mert elsősorban a hörgők simaizomzatának hosszútávú - terápiás adagban akár 12 órán át tartó - ellazulását okozza. Másodlagos hatásai sem előnytelenek akkor, ha az ember nagy erőkifejtést igénylő tevékenységet végez: növeli az energiafelhasználás hatékonyságát, a zsír anyagcseréjét.”

Az eddig nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint formoterolt szedett például Venus Williams is. Cseh néhány éve a hosszabbitas.hu-nak mesélte el, gyerekként hogy élte meg a betegségét:

„Pánik csak akkor volt, amikor egy éjszaka rám tört az asztmás roham, alig kaptam levegőt, és kórházba kellett szállítani. Amikor kiengedtek, az első utam egy versenyre vezetett, ahol hatodik lettem, de az is lehet, hogy csak nyolcadik. Kétségbeejtőnek éreztem a helyzetemet, és kezdtem azt hinni, hogy az asztma véget is vethet az uszodai pályafutásomnak. Szerencsére nem így történt, de ebből a szempontból a folytatás sem volt mindig gondtalan és egyszerű.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.