Kedves Olvasóink, fogadják szeretettel új munkatársunkat, Algoritmus Ferit!

TECH
2016 szeptember 19., 06:27
comments 199

Kedves Olvasóink!

Mérföldkőhöz érkeztünk: a 444.hu elektronikus hasábjain hosszas előkészítést és tesztelést követően a mai napon bemutatkozik a magyar sajtótörténet legelső és mindezidáig egyetlen Algoritmus Ferije.

Bár neves külföldi sajtóorgánumok, köztük az Associated Press, a New York Times és a Forbes egy ideje már kísérleteznek – elsősorban gazdasági és sport tárgyú – újságcikkek automatizált előállításával, ezek a próbálkozások még gyerekcipőben járnak, a magyar sajtóban pedig nem tűnt fel egyetlen robotújságíró sem. Sikerül vajon betöltenie ezt a fájdalmasan tátongó űrt új munkatársunknak, Algoritmus Ferinek? Erre a kérdésre csak az idő adhatja meg a választ.

– De miért éppen egy gép? – kérdezhetik Önök, kedves Olvasóink.

A magyarázat kézenfekvő: Algoritmus Feri egész egyszerűen maga a tökéletes újságíró. Algoritmus Ferinek sok emberrel ellentétben nincsenek érzelmei, mentes a különböző ideológiáktól, politikai és pártpreferenciáktól, ítélőképességét pedig nem homályosítja el a személyes elfogultság. Algoritmus Ferinek nincsenek rokonai, barátai, üzletfelei; Algoritmus Feri nem kormánypárti és nem ellenzéki, hanem teljes mértékben objektív, független és pártatlan. Algoritmus Feri egyértelmű előnye továbbá, hogy az emberi újságírókhoz képest fáradhatatlan: nem kér enni vagy inni, nem tart cigarettaszünetet, nem tűnik el a szerkesztőségből mindenféle háttérinterjúkra hivatkozva, és soha, de soha nem követel fizetésemelést.

Ezen kívül, ami Önök, a kedves Olvasók szempontjából talán még ennél is fontosabb lehet: Algoritmus Feri helyesírása gyakorlatilag tökéletes, így az általa írt 444-es hírek reményeink szerint 100 százalékban mentesek lesznek az olvasók életét megkeserítő helyesírási hibáktól. És ha mindez nem lenne elég, Algoritmus Feri rendszeresen pásztázza és evaluálja a saját maga által generált cikkekhez fűzött olvasói megjegyzéseket („kommentek”), és szükség esetén reagál is rájuk, amire a humán származású újságíróknak sajnos ritkán jut idejük.

Az igazsághoz tartozik, hogy Algoritmus Ferinek vannak még hiányosságai. Bár, mint említettük, a helyesírással várhatóan nem lesznek gondjai, a szemantika és a szintaxis nem az erőssége, elsősorban azért, mert a természetesnyelv-feldolgozás (natural language processing) viszonylag új szakterület, ami bár óriási léptekkel halad előre, messze jár még a tökéletestől. Algoritmus Ferinek az idegen nyelvű források feldolgozásával és magyarításával esetenként meggyűlhet a baja, mint ahogy az sem biztos, hogy minden emberi érzelemmel, implicit kultúrtörténeti utalással vagy a szótárakban nem szereplő szlengszóval tökéletesen megbirkózik majd, amiért előre is elnézést kérünk.

Reményeink szerint ugyanakkor Feri hiányosságaiért nagy mértékben kárpótolják kedves Olvasóinkat erényei: hihetetlen munkabírása, tárgyilagossága, elfogulatlansága és emberi léptékkel szinte felfoghatatlan számítási kapacitása, aminek köszönhetően egyetlen apró részlet sem kerüli el a figyelmét.

Kedves Olvasóink, fogadják „Őt” nagy-nagy szeretettel!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.