Oroszország feltámasztja a KGB-t

Átalakítják az orosz szövetségi biztonsági szerveket, és létrehozzák az Állambiztonsági Minisztériumot még a 2018-as elnökválasztás előtt, írja a Kommerszant orosz lap. Ez lényegében azt jelenti, hogy a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) alapjain

újra létrejön az 1991-ben megszűnt KGB.

Az FSZB épp a KGB egyik utódszerve volt. Vlagyimir Putyin pedig a KGB-nál kezdte a pályafutását.

Az Állambiztonsági Minisztériumhoz tartozik majd a tervek szerint a külföldi hírszerzés és a belbiztonság is, illetve a magas rangú vezetők védelme. Az új Állambiztonsági Minisztérium nemcsak, hogy nyomoz majd az ügyekben, amiket a belügy és a Nyomozó Bizottság indít, de felügyelni is fogja ezeket az intézményeket.

"Az FSZB mostanáig csak segítette a nyomozásokat, ezután viszont az egész folyamatot irányítjuk majd" - mondta egy magas rangú FSZB-s forrás a Kommerszantnak.

Az átalakításnak az ügynökségek közötti hatalmi harchoz is köze lehet. Az FSZB a közelmúltban a Nyomozó Bizottság tagjai ellen emelt vádakat, melyek szerint bűnszervezetekkel működtek együtt.

A Nyomozó Bizottság az átalakítás után visszatérhet az ügyészség keretei közé, éppen oda, ahonnan 2011-ben váltak ki, ami jelentős visszalépés a szervezet vezetőinek. A hírek szerint többen közülük le is mondanak.

És hogy teljes legyen a hidegháborús hangulat: a Washington Post épp a napokban írt arról, hogy több amerikai kémakció zajlik Oroszország ellen, mint a Szovjetunió bukása óta bármikor. (Moscow Times)