Hiperaktívak az orosz kémek Csehországban

külföld
2016 szeptember 20., 05:35

Az oroszoknál senki sem kémkedik aktívabban Csehországban, írja szeptemberben publikált 2015-ös éves jelentésében a cseh elhárítás, a BIS, ami korábban sem volt szemérmes, ha az orosz titkosszolgálatok csehországi ténykedéséről volt szó.

Az oroszok aktivitása annyiban nem meglepő, hogy Oroszország Prágában aránytalanul nagy nagykövetséget működtet, 140 akkreditált orosz diplomata dolgozik az országban, kétszer annyi, mint ahány amerikai. Az oroszok Magyarországon is feltűnően nagy követséget tartanak fenn, akkreditált diplomatáik pontos számára rákérdeztem a magyar külügyminisztériumnál, még várom a választ.

A sok diplomata arra utalhat, hogy az orosz titkosszolgálatok nagyon sok ügynököt küldtek az országba ún. hivatalos fedésben, vagyis diplomataként, a diplomatáknak kijáró mentességgel. A BIS megállapításai szerint az országban diplomáciai fedésben dolgozó orosz kémeknek csak egy része jelentkezett be hivatalosan a BIS-nél, ahogy az szokás. Ez pedig egyértelműen arra utal, hogy az orosz titkosszolgálatok Csehország érdekeit és biztonságát veszélyeztető tevékenységet végeznek az országban.

A BIS meg is határozta, hogy mely területeken aktívak az orosz kémek:

az Ukrajnában is alkalmazott hibrid hadviselés keretében dezinformációs kampányokat folytatnak,

részben a cseh sajtóban elhintett orosz propagandával, részben fabrikált cseh források orosz sajtóban megjelent nyilatkozataival. Ennek célja részben a cseh közvélemény befolyásolása, a cseh társadalom ellenállásának mérséklése, a valóság relativizálása.

A BIS szerint az orosz ügynökök emellett a cseh társadalom megosztásán is dolgoznak különböző kamu szervezetek felkarolásával, a populista politikusok burkolt, olykor akár nyílt támogatásával is. Céljuk továbbá az EU és a NATO gyengítése, melynek keretében még a cseh-lengyel kapcsolatok megrontásán is dolgoztak, illetve igyekeztek lejáratni a NATO-t és az Egyesült Államokat. És persze sokat dolgoznak Ukrajna hiteltelenítésén, elszigetelésén is.

Az oroszok emellett ipari kémkedéssel is foglalkoznak, fő célterületük a cseh energetikai ipar.

A BIS jelentése szerint az oroszok melllett a kínaiak is különösen aktívak, elsősorban a katonai hírszerzés. Az ő céljuk egyelőre a kínai befolyás növelése Csehországban. A BIS éves jelentését itt olvashatják angolul.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.