Százmilliárdokat szorít ki magából a Magyar Nemzeti Bank

Tovább csavarják Matolcsy Györgyék és Nagy Mártonék a magyar monetáris politikát. Először a kéthetes kötvényből kéthetes betét lett, aztán a kéthetes betétből lett háromhavi betét, most pedig – mint azt korábban már megígérték – tovább csökkentették az igénybe vehető mennyiség plafonját.

A jelenlegi 1629 milliárd forintról elég drasztikusan 900 milliárd forintra csökkenti a Magyar Nemzeti Bank az irányadó eszköz, a háromhavi betét maximális mennyiségét – jelentette be a jegybank, miután a kamatot nem változtatták meg. Korábban egyébként volt, hogy 5500 milliárd forint parkolt kéthetes kötvényben, ennek nagy része már nincs az országban, egy másik része az állampapír piacra ment.

Ez azt jelenti, hogy a bankoknak és egyéb befektetőknek valami más helyet kell találniuk a parkoltatott fölösleges pénzüknek.

Nagy Márton, az MNB alnöke már korábban is arról beszélt, hogy a bankközi (BUBOR) piacra szeretnék terelni a bankok fölös likviditását.

A csökkentés fokozatos lesz: az októberi, novemberi és decemberi tenderek összege lesz maximálisan 900 milliárd, szóval a bankoknak lesz egy kis idejük, hogy eldöntsék, mibe rakják, hova vigyék a pénzüket. (MNB)

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.