Százmilliárdokat szorít ki magából a Magyar Nemzeti Bank

gazdaság
2016 szeptember 20., 13:29
comments 37

Tovább csavarják Matolcsy Györgyék és Nagy Mártonék a magyar monetáris politikát. Először a kéthetes kötvényből kéthetes betét lett, aztán a kéthetes betétből lett háromhavi betét, most pedig – mint azt korábban már megígérték – tovább csökkentették az igénybe vehető mennyiség plafonját.

A jelenlegi 1629 milliárd forintról elég drasztikusan 900 milliárd forintra csökkenti a Magyar Nemzeti Bank az irányadó eszköz, a háromhavi betét maximális mennyiségét – jelentette be a jegybank, miután a kamatot nem változtatták meg. Korábban egyébként volt, hogy 5500 milliárd forint parkolt kéthetes kötvényben, ennek nagy része már nincs az országban, egy másik része az állampapír piacra ment.

Ez azt jelenti, hogy a bankoknak és egyéb befektetőknek valami más helyet kell találniuk a parkoltatott fölösleges pénzüknek.

Nagy Márton, az MNB alnöke már korábban is arról beszélt, hogy a bankközi (BUBOR) piacra szeretnék terelni a bankok fölös likviditását.

A csökkentés fokozatos lesz: az októberi, novemberi és decemberi tenderek összege lesz maximálisan 900 milliárd, szóval a bankoknak lesz egy kis idejük, hogy eldöntsék, mibe rakják, hova vigyék a pénzüket. (MNB)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.