A hazudozáson kapott Szijjártó Péter kalandjai egy nála sokkal ravaszabb emberrel

külföld
2016 szeptember 21., 13:23
comments 904
link Forrás

A legkellemetlenebb élethelyzetek listájának legelején van az élmény, amikor nyilvánosan hazudozásnak kapnak, valamint amikor széles közönség előtt egy ravasz ember porig aláz. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szereplése a BBC Newsnight című műsorában ezért fájdalmas mindannyiunknak, akik valaha kerültünk a fenti helyzetek valamelyikébe. Vagy mindkettőbe.

A magam részéről bevallhatom, hogy a néhány perces interjúcska megtekintése közben nemcsak dühöt és szégyent, hanem egy kis sajnálatot is éreztem a magyar külügyminiszter iránt.

Akinek egy kis szíve van, az mindig megsajnálja az esélytelen versenyzőt, még ha drukkolni nem is feltétlenül akar neki. Ezen a meccsen az egyik sarokban a BBC műsorvezetője, az Oxfordban és a Harvardon végzett, évtizedek óta a brit közszolgálati médiában edződő, két éve annak egyik legfontosabb közéleti műsorát vezető Evan Davis állt, a másikban pedig az a Szijjártó Péter, aki a a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem nemzetközi kapcsolatok és sportmenedzsment szakán diplomázott, majd addig nyalt Orbán Viktornak, amíg fel nem rakták a magyar diplomácia csúcsára.

Ennél egyesélyesebb meccset elképzelni is nehéz. Davis naponta csap össze Szijjártónál ezerrel keményebb ellenfelekkel, míg a magyar külügyminiszternek az előre betanult panelek ismételgetésén túl bármilyen érvelés nehézséget okoz.

Davis nagyvonalúságára és ravaszságára jellemző, hogy egy ideig hagyta is ficánkolni Szijjártót, aki felmondhatta, amit a Brexitről és a szabad munkaerőáramlásról tud. Utána viszont jöhetett az a néhány perc, amit nézve nyilván mindenki, aki megveti a kínzást, kicsit lesütötte a szemét.

Davis a magyar állam európai no-go zónákkal kapcsolatos hazudozásáról úgy kérdezi, mint az az osztályfőnök, aki az egész osztály előtt akar szándékosan hülyét csinálni egy nyolcéves gyerekből. Sőt, ez még rosszabb, hiszen itt gyakorlatilag az a felállás, hogy Davis meghívta magához vendégségbe Szijjártót, és ott valamennyi közös ismerősük előtt megkérdezte tőle, hogy miért hazudozik róla a háta a mögött.

Szijjártó pedig válaszként erre annyir bír kinyögni, hogy ők adatokból dolgoztak, és ő nagyon szereti Londont. Kár, hogy Davis nem ütötte le a magas labdát, és kérdezett vissza, hogy akkor a külügyminiszter úr rajong-e a no go zónákért, de lehet, hogy ennyi fájdalmat már nem akart okozni.

A Newsnightot a világon elég sok helyen nézik, többek közt azért is, mert a BBC olyan politikusokat tud a porba alázni, akiknek otthon nem kell ilyesmitől tartania. Mindig szép, amikor valami afrikai diktatúra nagyhangú középvezetőjében megforgatják a kést. Most Szijjártón is jót röhöghetett, aki látta ezt a produkciót. Magyarként marad a szégyenérzet és főleg a kétség, hogy ha hazám egyik vezetője hülyét csinál magából, az mindannyiunkra rossz fényt vet-e.

A szomorú válasz pedig az, hogy igen. Bármennyire szeretnénk az ellenkezőjét, sajnos igen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.