Az oroszok előbb spontán öngyulladásra gondoltak, most már egy amerikai drónra kennék a segélykonvoj megtámadását

külföld
2016 szeptember 21., 19:39
comments 165

Az ENSZ közgyűlés napirendjén is kiemelt téma volt az Urm al-Kubra településnél hétfőn az ENSZ segélykonvoja ellen elkövetett támadás, melyben a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) szerint mintegy 20 civil vesztette életét. Washington Moszkvát vádolta meg a támadással, amit az visszautasított.

A brit külügyminiszter, Boris Johnson arról beszélt New York-ban, hogy erős bizonyítékuk van arról, hogy orosz vadászgépek légicsapása történt. Hasonlóra utaltak már amerikai katonai források is, de Johnson volt az első, aki ezt nyilvánosság előtt is elmondta.

Az orosz narratíva ezzel szemben egy darabig az volt, hogy nem is történt légicsapás, a konvoj teherautói egyszerűen kigyulladtak. Erről mondta az amerikai külügyminiszter, John Kerry, hogy olyan volt, mintha egy párhuzamos világba került volna:

A teherautók és az élelmiszer meg a gyógyszerek csak spontán kigyulladt. Van bárki, aki ezt elhiszi? Ez nem vicc.

- mondta Kerry.

Időközben az oroszok narratívát váltottak, és a védelmi minisztérium később azt közölte, hogy egy Predator típusú, földi célpontok elleni csapásmérésre alkalmas amerikai harci drón tartózkodott Aleppó térségben, amikor támadás érte az ENSZ egyik humanitárius segélyt szállító konvoját.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi tárca szóvivőjének szerdai állítása szerint szeptember 19-én este, az állítólagos légicsapás idején az incidens helyszínének közelében a nemzetközi koalíció egy, a törökországi Incirlik légitámaszpontjáról felszállt harci drónja repült 3,6 kilométer magasan, 200 kilométeres sebességgel. A Predator percekkel a támadás előtt ért a térségébe és mintegy fél órával azt követően távozott.

A Pentagon cáfolta az orosz védelmi tárca állítását. "Megerősíthetjük, hogy egyik eszközünk - pilóta vezette, pilóta nélküli, amerikai vagy koalíciós - sem tartózkodott Aleppó környékén amikor a humanitárius konvoj elleni bombatámadás történt" - közölte Jeff Davis kapitány, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

Konasenkov kedden kijelentette: az orosz katonai szakértők az általuk megvizsgált videofelvételeken nem találtak bizonyítékot arra, hogy a konvojt valóban légitámadás érte. A tábornok szerint a segélyszállító teherautók a dzsihadista Fatah as-Sam Front (volt an-Núszra Front) offenzívájával egy időben gyulladtak ki.

Az orosz védelmi tárca szerint azok a nyugati állítások, amelyek szerint az orosz légierő támadta meg a konvojt, csak el akarják terelni a figyelmet arról az incidensről, amely során - néhány nappal korábban - az Egyesült Államok vezette koalíció harci gépei a szíriai kormányerők állásait bombázták. Annak az incidensnek több mint 60 halottja volt. (Guardian, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.