Eximbankos hitelből veszik meg a Hunguest szállodaláncot

A Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó Konzum-csoport vásárolja meg a korábban Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Hunguest szállodalánc 14 szállodáját, írtuk még a nyáron. (Kivéve a lillafüredi, a szegedi, az osztrák és a montenegrói szállodákat, ezeket megtartja Leisztinger). Hogy miből?

Eximbankos hitelből!

– derül ki a Heti Válasz cikkéből. Akárcsak korábban Andy Vajna a TV2 felvásárlását, Garancsi István a Kopaszi-gátnál felhúzott lakóparkjának fejlesztését, vagy a Rogánékhoz bekötött arab üzetemberek a Párisi udvar felújítását, úgy ezt a tranzakciót is az "exporthitelező" állami bank finanszírozza.

Két oldalról van benne az állami bank az ügyletben:

  1. 80 millió eurós (25 milliárd forint) kerettel finanszírozzák a Hunguest Hotelst. Ezt az Eximbank és az Erste biztosítja.
  2. 4,8 milliárd forintos hitelt kap a Konzum PE Magántőkealap az Eximbanktól és az MKB-tól.

Na de ki ez a Jászai Gellért? „A hivatalos vevőt, Jászai Gellértet jóformán az összes magyar milliárdos strómanjaként emlegették már idehaza” – válaszol a Heti Válasz. A kétezres években biztosan közel volt a szocialista kormányhoz, most viszontúgy értesültünk, Tiborcz István körül bukkan fel mostanában. A Válasz szerint ellenben Mészáros Lőrinchez áll közel. Lehet, hogy nincs is ellentmondás, valójában egy üzleti körről van szó.

Ahogyan az Andy Vajna-féle TV2-Eximes hitelügyletben, úgy itt is a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda intézte a cégjogi ügyeket.

A magyar szállodabizniszben más frontokon is erősen nyomul a kormányközeli oligarchagépezet. Mészáros Lőrinc a korábbi Quaestor-hotelekre repült rá, Tiborcz Istvánhoz köthető cégek pedig kastélyokat gyűjtenek, amiket külön körben kiosztott adókedvezményekkel újíthatnak fel kastélyszállókká. (Heti Válasz)