Eximbankos hitelből veszik meg a Hunguest szállodaláncot

A Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó Konzum-csoport vásárolja meg a korábban Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Hunguest szállodalánc 14 szállodáját, írtuk még a nyáron. (Kivéve a lillafüredi, a szegedi, az osztrák és a montenegrói szállodákat, ezeket megtartja Leisztinger). Hogy miből?

Eximbankos hitelből!

– derül ki a Heti Válasz cikkéből. Akárcsak korábban Andy Vajna a TV2 felvásárlását, Garancsi István a Kopaszi-gátnál felhúzott lakóparkjának fejlesztését, vagy a Rogánékhoz bekötött arab üzetemberek a Párisi udvar felújítását, úgy ezt a tranzakciót is az "exporthitelező" állami bank finanszírozza.

Két oldalról van benne az állami bank az ügyletben:

  1. 80 millió eurós (25 milliárd forint) kerettel finanszírozzák a Hunguest Hotelst. Ezt az Eximbank és az Erste biztosítja.
  2. 4,8 milliárd forintos hitelt kap a Konzum PE Magántőkealap az Eximbanktól és az MKB-tól.

Na de ki ez a Jászai Gellért? „A hivatalos vevőt, Jászai Gellértet jóformán az összes magyar milliárdos strómanjaként emlegették már idehaza” – válaszol a Heti Válasz. A kétezres években biztosan közel volt a szocialista kormányhoz, most viszontúgy értesültünk, Tiborcz István körül bukkan fel mostanában. A Válasz szerint ellenben Mészáros Lőrinchez áll közel. Lehet, hogy nincs is ellentmondás, valójában egy üzleti körről van szó.

Ahogyan az Andy Vajna-féle TV2-Eximes hitelügyletben, úgy itt is a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda intézte a cégjogi ügyeket.

A magyar szállodabizniszben más frontokon is erősen nyomul a kormányközeli oligarchagépezet. Mészáros Lőrinc a korábbi Quaestor-hotelekre repült rá, Tiborcz Istvánhoz köthető cégek pedig kastélyokat gyűjtenek, amiket külön körben kiosztott adókedvezményekkel újíthatnak fel kastélyszállókká. (Heti Válasz)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.